Heteren (NL) – Een koolmees is voor een appelteler een milieuvriendelijk alternatief voor bestrijdingsmiddelen.

Een nestkastje ophangen is zo gek nog niet, zeker niet voor een appelteler. De koolmezen die in de kastjes gaan wonen, voeren schadelijke rupsen aan hun jongen en voorkomen zo dat de rupsen aan de appels gaan knabbelen.

Promovenda Christel Mols van het Nederland Instituut voor Ecologie deed onderzoek naar de koolmees als rupsenverdelger in appelboomgaarden. De vogel bleek deze taak uitstekend te kunnen vervullen: er waren 25% minder appels beschadigd dan zonder de vogels.

‘Invasieve exoten bestrijden  doet meer kwaad dan goed’
LEES OOK

‘Invasieve exoten bestrijden doet meer kwaad dan goed’

Het is doorgaans geen goed idee om invasieve exoten te bestrijden, stelt Menno Schilthuizen. Daarmee vertraag je het natuurlijke proces.

Negenduizend rupsen

Om hun veelvraatkinderen tevreden te stellen, moeten de ouderkoolmezen de hele boomgaard afzoeken naar rupsen. Dit doet de vogel in april en mei, precies de tijd dat de appels gaan groeien. Om één nest jongen groot te brengen hebben de ouders zo’n negenduizend rupsen nodig. De koolmees broedt in een nestkast in plaats van een zelfgebouwd nestje, waardoor het makkelijk is de beestjes naar een boomgaard te lokken. “Twee nestkastjes per hectare moet genoeg zijn”, aldus Mols.

De koolmezen moeten zich nog wel bewijzen in praktijk. De vogels hebben een slechte naam door het aanpikken van peren in augustus.

Mariëtte Bliekendaal