Een groep wiskundigen gaat de hardheid van een misdaadbewijs onderzoeken.
Als inbreker kun je je koevoet na het misdrijf maar beter weggooien. Als de krassen op de deur die je hebt opgebroken en die op jouw koevoet overeenkomen, ben je er gloeiend bij. Maar kan dit ook toeval zijn? Een studiegroep wiskundigen stort zich op verzoek van het Nederlands Forensisch Instituut gaat zich storten op dit probleem.

Bij een inbraak ontstaat er vaak schade op een deurpost of kozijn door een koevoet of schroevendraaier. Forensische onderzoekers vergelijken de krassen op de deur met de krassen op het gereedschap van de verdachte. Als vijf of meer lijntjes op elkaar aansluiten, wordt de verdachte zeker schuldig bevonden. De wiskundestudiegroep gaat bereken hoe groot de kans is dat aaneensluitende krasjes betekenen dat het om het gereedschap gaat waarmee het misdrijf is gepleegd.

De internationale werkgroep ‘Wiskunde met de industrie’ bestaat uit vijftig wiskundigen die jaarlijks maatschappelijke vraagstukken gaan oplossen. Behalve het krasjesbewijs komen ook het ideale vluchtschema van KLM en de wildgroei van Japanse oesters in de Oosterschelde aan bod. Vorig jaar vond de groep een oplossing voor de te warme aquaria in Artis.

Reisgids voor de quantumwereld: een overzicht van de deeltjes die onze werkelijkheid vormgeven
LEES OOK

Reisgids voor de quantumwereld: een overzicht van de deeltjes die onze werkelijkheid vormgeven

Overzicht van de quantumwereld bewoners en hun vreemde gedragingen, plus een aantal kandidaat-bewoners die natuurkundigen hopen te ontdekken.

De problemen van de studiegroep staan op http://www.math.leidenuniv.nl/~swi/

Mariëtte Bliekendaal