Eindhoven (NL) – Philips introduceert de nieuwe Lithylene-batterijtechnologie voor gebogen batterijen. De kromme vorm van de oplaadbare lithium-ion-batterijen opent nieuwe perspectieven voor ontwerpers van mobiele apparatuur.


Batterijen liggen de laatste jaren zwaar onder vuur. Ze zijn te groot, te zwaar en moeten naar de zin van de consument veel te snel weer worden opgeladen. Met de nieuwe Lithylene-batterijtechnologie hoopt Philips het imago van batterijen op te poetsen. De nieuwe Lithylene-batterijen zijn lichter en dunner en kunnen bovendien in gebogen vorm worden geproduceerd.
De Lithylene-batterij bestaat uit standaard lithium-ion-elektroden, die zonder druk van buitenaf bij elkaar worden gehouden door een polymeervulling (polymeren zijn langgerekte ketens van moleculen). In de elektroden en de tussenliggende delen zijn gaatjes geboord met een doorsnede van één millimeter. De vloeibare polymeervulling wordt door de gaatjes naar binnen geperst en vormt na afkoeling een stabiele, eventueel gebogen, structuur.
Lithium-ion-batterijen zijn zeer geschikt voor gebruik in mobiele apparaten. Ze verliezen relatief weinig energie door lekstroom en zijn daarnaast goed bestand tegen overladen of te vroeg opladen van de batterij. De komst van de Lithylene-batterij is het startsein voor nieuw design en verdere miniaturisering van mobiele apparatuur.

Sabrine Caspers