Een fiets rijdt autonoom rond over een atletiekbaan dankzij een kunstmatig intelligente (AI) computerchip. Met deze chip laten Chinese onderzoekers zien wat er mogelijk als je een op hersenen geïnspireerd AI-systeem combineert met conventionele computertechnologie.

Het is een gek beeld. Een fiets zonder fietser. Met een gematigd tempo rijdt het voertuig over een atletiekbaan. Zonder uit balans te raken hobbelt het over een drempeltje. Een man loopt ernaast. Als hij ‘left’ zegt, maakt de fiets een bocht naar links. Als hij ‘straight’ zegt, wordt het stuur weer recht gezet. Bij ‘speed up’, moet hij een drafje inzetten om de fiets bij te houden.

We zijn niet verslaafd aan  onze telefoons en hebben  geen ‘digitale detox’ nodig
LEES OOK

We zijn niet verslaafd aan onze telefoons en hebben geen ‘digitale detox’ nodig

Onszelf beschrijven als verslaafd aan onze telefoon werkt contraproductief, betoogt psycholoog Pete Etchells.

Verder kan de fiets zelfstandig iemand die voor hem uit rent volgen en onderwijl obstakels ontwijken. Zelfs als de jogger tussen een rijtje pionnen door loopt, rijdt de fiets er uit zichzelf netjes omheen.

Tianjic chip

Dit is niet de eerste fiets die zelf stuurt en in balans blijft. Maar de fiets was in dit onderzoek slechts het middel, niet het doel. Het demonstreert wat er mogelijk is met de nieuwe, hybride AI-chip. Deze chip, genaamd Tianjic, is ontwikkeld door onderzoekers van de Tsinghua University in Beijing.

AI kan een taak leren door naar veel verschillende voorbeelden te kijken. Door naar talloze kattenfoto’s te kijken, kan zo’n systeem bijvoorbeeld leren om katten te herkennen op nieuwe foto’s. Maar om een enkele taak te leren, zoals katten herkennen of een fiets in balans houden, moet een AI uren of dagen trainen. Bovendien heeft het veel voorbeelden nodig.

Volgens de onderzoekers kan dit leerproces sneller en efficiënter door twee verschillende AI-systemen te combineren op een chip. Ze gebruiken daarbij een model dat gebaseerd is op een neurologisch systeem. Het model bootst de manier na waarop neuronen in onze hersenen omgaan met informatie. Het werkt, net als de hersenen, met korte signalen die alleen worden doorgegeven als ze sterk genoeg zijn.

Door meerdere neurale en conventionele AI-onderdelen op de chip te koppelen, kan het verschillende informatie tegelijkertijd verwerken, om de uitkomst vervolgens samen te voegen en snel tot een beslissing te komen, schrijven de onderzoekers.

 

Kunstmatige algemene intelligentie

De auteurs schrijven in hun artikel dat hun chip de ontwikkeling van ‘kunstmatig algemene intelligent’ systeem kan stimuleren. Dat is een hypothetisch futuristisch systeem dat net zoveel (of meer) kan leren en begrijpen als mensen.

Het is wat voorbarig om te zeggen dat de Tianjic-chip een stap is richting kunstmatige algemene intelligentie. De onderzoekers geven bijvoorbeeld toe dat de besturing van de fiets, zoals ze die in hun filmpje tonen, ook met bestaande hardware mogelijk is.

Wel toont het onderzoek China’s groeiende expertise in geavanceerde (AI-) computerchips, schrijft de Amerikaanse MIT Technology Review. China heeft al langer interesse in een eigen chipindustrie, maar worstelde met een gebrek aan ervaring. Dit nieuwe onderzoek onderstreept dat deze industrie nu echt op stoom is gekomen.