Diemen (NL) – Amerika hangt wellicht nog een ongelooflijke ramp boven het hoofd. Een vulkaanuitbarsting op de Canarische Eilanden kan een vloedgolf van ongekende afmetingen die kant op sturen.


De westkant van de vulkaan Cumbre Vieja op La Palma (Canarische Eilanden) staat op instorten. Een grote uitbarsting zal daardoor een aardverschuiving veroorzaken die een gigantische vloedgolf de Atlantische Oceaan over zal sturen. Dit voorspellen onderzoekers van het University College London (UCL) en de University of California (UC).
Eerder berekende dr Simon Day van het UCL al dat bij een dergelijke uitbarsting een stuk rots van vijfhonderd kubieke kilometer in zee zal schuiven met een snelheid van zo'n driehonderdvijftig kilometer per uur. De energie die daarbij vrijkomt, komt overeen met een half jaar elektriciteitsconsumptie in de Verenigde Staten.
De onderzoekers voorspellen nu met een nieuw computermodel de afmetingen van de vloedgolf, of mega-tsunami, die daardoor ontstaat. De golf is al snel zo'n negenhonderd meter hoog, aldus het model, en enkele tientallen kilometers breed. Met een snelheid die kan oplopen tot zo'n 800 kilometer per uur breidt de tsunami zich over de oceaan uit. In Europa vallen de gevolgen relatief mee, maar Brazilië en de Verenigde Staten krijgen binnen negen uur na de uitbarsting te maken met een golf van veertig tot vijftig meter hoog, die vele kilometers landinwaarts verwoestingen aanricht.
De Cumbre Vieja is actief met tussenperioden van tientallen tot honderden jaren. “Hij staat nu niet op springen”, denkt Day, “en dat gaat waarschijnlijk binnenkort ook niet gebeuren. Wel moeten we de vulkaan nauwlettend in de gaten houden. Een uitbarsting kan over de hele wereld rampzalige gevolgen hebben.”

Nienke Beintema