Diemen (NL) – Enkele Europese instanties organiseren samen een wedstrijd voor scholieren over leven in het heelal. Hoofdprijs is een reis naar Frans-Guyana of Chili.


Van 4 tot en met 11 november vindt de Europese wetenschaps- en technologieweek plaats, rede voor een wedstrijd. Het thema is Leven in het heelal. Scholieren van 14 tot en met 18 jaar kunnen een werkstuk over dit thema maken. De deelnemers mogen individueel meedoen of in teams van maximaal vijf personen.
De werkstukken worden ingedeeld in twee categorieën. Een populair-wetenschappelijke benadering is de eerste categorie. Hierbij kun je denken aan informatie op een website, cd-rom, video of krant. In de tweede categorie vallen artistieke benaderingen zoals een kunstwerk, een theatervoorstelling of een musical. In november 2001 maakt de jury de winnaars bekend.
Elk land wijst twee werkstukken aan die een reis naar het CERN in Genève winnen. Bij deze bijeenkomst presenteren de deelnemers de projecten voor een internationaal panel. Dat panel wijst twee winnaars aan van de Europese competitie. Eén werkstuk wint een verzorgde reis naar Frans-Guyana, waar de lanceerbasis van de Europese Arianeraket wordt bezocht. De maker(s) van het andere winnende werkstuk bezoeken in Chili de Very Large Telescope.
Ben je gefascineerd door leven in het heelal? Kijk dan op Leven in het heelal of Life in universe voor meer informatie. De wedstrijd is toegankelijk voor Nederlandse en Belgische scholieren. De werkstukken moeten voor 5 oktober binnen zijn.

Marijn Sandtke