Wageningse wetenschappers ontwikkelen een methode om leliebollen lang te bewaren.

Bloembollen bewaren is een lastige klus. Praktijkonderzoek Plant & Omgeving in Wageningen ontwikkelde daarom een methode om leliebollen op het juiste moment in te vriezen en zo de kwaliteit van de bloembol te waarborgen.

Een bloementeler oogst zijn leliebollen elk jaar in september en oktober. Een deel van de najaarsoogst bewaart hij bij temperaturen onder het vriespunt. Die langdurige bollenopslag gebeurt bij -1ºC tot -2ºC. Bij temperaturen boven het vriespunt beginnen de bollen uit te lopen, wat ten koste gaat van de kwaliteit van tak en bloem. Bollen bewaren onder het vriespunt betekent vorstschade door bevriezing van de spruit.

Ons bizarre brein: dossier
LEES OOK

Ons bizarre brein: dossier

In dit dossier storten we ons op tien kwesties die licht schijnen op de werking van ons meest mysterieuze orgaan: het brein.

Suiker geeft mooiste bloem

Onderzoek wees uit dat de teler de bollen het best in de vriescel kan bewaren als de suikerconcentratie in de cellen van de spruit een maximum heeft bereikt. De suikers werken als antivries. De Wageningse wetenschappers ontwikkelden een methode om dit maximum te bepalen. Met een instrumentje dat de breking van het licht meet, kan de leliekweker het suikergehalte in een druppeltje sap in de spruit bepalen. Hoe hoger de suikerconcentratie, des te groter is de breking van het licht. Een gesuikerde bol geeft de mooiste bloem.

Frédérique Melman