“Mijn tegendraadse idee zou ik willen vangen onder de noemer: leve de schaarste! Schaarste, aan brandstoffen en grondstoffen, maakt creatief. We worden dan eindelijk weer gedwongen om meer te doen met minder materialen. Tegen dat eenvoudige prijsmechanisme komt geen regeringscommissie op.

Ik draag dat geluid vaak uit, maar veel mensen vinden het eigenlijk geen issue. Intussen rijden we allemaal in de verkeerde auto en reizen we ons suf. We zijn alleen maar olie aan het verbranden, terwijl je daar de meest geavanceerde producten van kunt maken. We richten ons op wegen en de Betuwelijn, terwijl het binnenvaartschip fantastisch is. Ons vervoer zou meer onder de brug door moeten gaan, in plaats van eroverheen.
Het basisprobleem is dat we nog teveel overvloed hebben. Grondstoffen en olie zijn veel te goedkoop. De olie zou twee, drie maal zo duur moeten zijn. Wat dat betreft kun je zeggen dat we de goede kant opgaan. We hebben even een crisis nodig, maar dat is nodig om verder te komen. Ik ben er althans van overtuigd dat dit rijkste land ter wereld weer gaat investeren in creativiteit en in innovatie als er gelaser is. Al vind ik ook dat de overheid zo slim moet zijn om niet te wachten, en daar nu alvast op moet anticiperen.”

Prof ir Adriaan Beukers, TU Delft