Een Amerikaans bedrijf heeft een apparaat ontwikkeld dat na een maaltijd een deel van je maaginhoud kan lozen. De US Food and Drug Administration heeft de maagtap onlangs goedgekeurd voor gebruik door mensen met ernstige obesitas, oftewel een BMI van meer dan 35 kg/m2.

Het maagkarnende apparaat, in sommige Europese landen al verkrijgbaar, bevat een buisje dat met een korte chirurgische ingreep in de maag wordt geplaatst. Aan het uiteinde van het buisje zit een ventiel dat plat tegen de huid ligt.

maxresdefault
Kraantje open en hoppa, een derde van je maaltijd stroomt weer naar buiten. Beeld: Aspire Bariatrics.

Dit ventiel blijft gewoonlijk gesloten, behalve na een maaltijd. Dan kan de gebruiker het ventiel aansluiten op een ander buisje en op die manier ongeveer een derde van zijn deels verteerde voedsel in het toilet gieten. Meer voedsel kan het apparaat niet verwijderen, omdat het uiteinde van het inwendige buisje hoger ligt dan het gros van de maaginhoud.

Het darmmicrobioom en chronische ziekten
LEES OOK

Het darmmicrobioom en chronische ziekten

Het microbioom wordt in verband gebracht met ziekten zoals alzheimer, diabetes en het chronischevermoeidheidssyndroom.

Goed kauwen

Het apparaat, AspireAssist genaamd, is ontwikkeld door het in Pennsylvania gevestigde bedrijf Aspire Bariatrics. Volgens de makers moeten gebruikers, om te voorkomen dat de zes millimeter brede buis geblokkeerd raakt, goed kauwen en langzamer eten dan normaal, wat op zichzelf al helpt tegen overmatig eten.

‘Je krijgt een paar stevige brokken’, zegt Kathy Crothall, hoofd van Aspire Bariatrics. ‘Als een patiënt zijn voedsel niet heel zorgvuldig kauwt, krijgt die niets dit apparaat uit.’

AspireAssist heeft een veiligheidsslot binnen het ventiel dat ervoor zorgt dat het apparaat hooguit drie keer per dag en hooguit zes weken lang kan worden gebruikt. Na die periode werkt het apparaat niet meer en moet een deel ervan worden vervangen.

Bijeffecten

In een trial met 171 mensen verloren degenen die het apparaat gebruikten en daarnaast levensstijladvies kregen gemiddeld 14 procent van hun lichaamsgewicht. De proefpersonen die alleen advies kregen, verloren gemiddeld 5 procent van hun gewicht.

Het bedrijf stelt wel dat mensen die AspireAssist geïmplanteerd krijgen regelmatig bloedtests moeten ondergaan om hun elektrolytniveau te controleren. Dat kan namelijk scheefgroeien bij mensen die regelmatig ziek zijn.

In trials waren bijeffecten zichtbaar zoals indigestie, misselijkheid en braken. Ook is er een risico voor mensen die het apparaat laten verwijderen. Bij hen kan een permanente kloof ontstaan tussen de maag en de buikwand.

‘Ik kan me voorstellen dat dit apparaat sommige patiënten een verhoogd controlegevoel over hun gesteldheid geeft’, zegt David Unwin, huisarts in de Britse plaats Southport. ‘Ik vrees echter dat het – net als veel andere behandelingen tegenwoordig – nalaat iets te doen aan de daadwerkelijke oorzaak van de ziekte.’

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

Lees verder: