NASA’s rover Perseverance is op 18 februari op Mars geland. Inmiddels heeft het wagentje zijn eerste beelden en geluiden naar de aarde gestuurd.

Beeld: NASA/JPL-Caltech

De foto hierboven is genomen vanuit de vliegende kraan die de rover zachtjes op de grond zette. Voordat dit gebeurde, werden stuwraketten ingezet om de rover af te remmen in de atmosfeer van Mars.

Primeur

Een foto als bovenstaande foto is nog nooit eerder gemaakt. Marsrover Curiosity gebruikte ook een vliegende kraan bij zijn landing, maar die was niet uitgerust met camera’s.

Gaan we buitenaards leven ontdekken op ijsmanen?
LEES OOK

Gaan we buitenaards leven ontdekken op ijsmanen?

De ruimtevaartorganisaties NASA en ESA spenderen momenteel miljarden aan missies naar de ijsmanen rond de planeten Jupiter en Saturnus.

‘Ingenieurs laten ons wetenschappers wel vaker animaties van de rover zien. Ik dacht in eerste instantie dat dit er ook een was’, zei Perseverance-teamlid Katie Stack Morgan van NASA’s Jet Propulsion Laboratory tijdens een persconferentie. ‘Toen keek ik nog eens en zei ik: ‘Dat is de echte rover!’’ De foto toont Perseverance vlak voordat zijn wielen het Marsoppervlak raakten.

Het beeld is onderdeel van de video die NASA vandaag vrijgaf; de eerste video die ooit op Mars is gemaakt:

Selfie

Beeld: NASA/JPL-Caltech

Eenmaal geland maakte Perseverance de bovenstaande foto van zijn eigen rechtervoorwiel. ‘We hebben nu gezien hoe het er recht onder de wielen uitziet’, zei Hallie Abarca van JPL, ook een lid van het Perseverance-team, tijdens de persconferentie.

De rover is geland in de Jezerokrater. Dat is de droge bedding van wat ooit waarschijnlijk een meer is geweest. De rotsen onder zijn wielen, die waarschijnlijk tussen 3,6 en 3,8 miljard jaar oud zijn, kunnen oude sedimenten van dit meer zijn. NASA-wetenschappers denken op basis van het eerste beeld dat het misschien om vulkanisch gesteente gaat, maar dat vereist nader onderzoek.

Uitzicht

De foto hierboven toont het wat troosteloze landschap in de Jezerokrater. In de verte is een bergkam te zien. Het is de foto met de hoogste resolutie die ooit op het oppervlak van Mars is genomen. Binnenkort zal de Perseverance zijn verkenning van de krater beginnen.

Perseverance maakte ook de eerste geluidsopnamen ooit vanaf Mars. Tijdens de landing werkte de microfoon helaas niet, maar later gelukkig wel. In dit fragment hoor je het gezoem van de rover en op de achtergrond wat geroezemoes van de wind.

LEESTIP: Dit boek duikt in de tien grootste mysteries rondom Mars. Bekijk het in onze webshop.