Op 3 juni zag Marsrover Curiosity de planeet Mercurius voor de zon schuiven. Nasa heeft de opnamen nu openbaar gemaakt.

Het is de eerste keer dat we vanaf een andere planeet meekijken hoe een planeet voor de zon beweegt. Het is ook voor het eerst dat we vanaf Mars opnamen van Mercurius hebben gemaakt.

De planeet is niet gemakkelijk zichtbaar op de Curiosity’s beelden. Omdat de planeet zo klein is – nog geen vijfduizend kilometer breed – vult Mercurius slechts een zesde pixel van de camerabeelden. Het moment waarop de planeet voor zon beweegt, is dan ook vooral zichtbaar als een plaatselijke afname in de helderheid. Verder tonen de beelden twee duidelijke zonnevlekken die op dat moment op de zon woedden. Elke vlek was zo breed als de diameter van de aarde. Op de onderstaande beelden zijn foto’s te zien met een uur tijdverschil.

Er is meer onderzoek nodig naar het effect van ruimtevaart op het brein
LEES OOK

Er is meer onderzoek nodig naar het effect van ruimtevaart op het brein

Om veilig te ruimtereizen, moeten we in beeld krijgen hoe een leven zonder aardse zwaartekracht de hersenen beïnvloedt, stelt Elisa Raffaella Ferrè.

Mercurius beweegt voor de zon. Bron: NASA/JPL-Caltech/MSSS/Texas A&M
Mercurius beweegt voor de zon.
Bron: NASA/JPL-Caltech/MSSS/Texas A&M

Op de website van Nasa is een filmpje te zien van de beelden.

Volgende kans

De volgende keer dat we vanaf aarde kunnen bewonderen hoe Mercurius voor de zon langs schuift, is op 9 mei 2016. Mars krijgt een stuk eerder een tweede kans: in april 2015. Vanaf Mars is soms ook te zien hoe de aarde voor de zon beweegt, maar dat gebeurt pas weer in november 2084.

Lees ook: