Vanavond is op het Gala van de Sterrenkunde bekendgemaakt dat Maurice Toet de Astrofotografiewedstrijd heeft gewonnen met zijn opname van de Coconnevel.

De Coconnevel – de roze ‘vlek’ links van het midden – is een geliefd doelwit voor astrofotografen. De foto van Toet onderscheidt zich doordat de waterstofwolken in de buurt van de nevel (rood) ook goed zichtbaar zijn, meldt het juryrapport. ‘Die zijn vrijwel nooit te zien in opnames van deze regio.’

Hiermee illustreert de opname dat Toet het hele proces van het maken van de opnamen tot aan de eindbewerking heeft weten te perfectioneren, vervolgt het rapport. Met zijn foto won Toet in de categorie ‘Sterren en nevels’ én werd hij overall winnaar van de Astrofotografiewedstrijd.

Toeval speelde een grote rol  bij veel spectaculaire  kosmische ontdekkingen
LEES OOK

Toeval speelde een grote rol bij veel spectaculaire kosmische ontdekkingen

Het heelal zit vol verrassingen. We moeten toevallige ontdekkingen in de wetenschap omarmen, zegt astrofysicus Chris Lintott.

Coconnevel door Maurice Toet
Foto: Maurice Toet

In de categorie ‘Zon’ won Wim Maats. ‘Hoe langer je naar deze opname kijkt, des te meer dynamiek en details je gaat zien’, zegt de jury over onderstaande foto:

Zonnevlekken in H-alpha door Wim Maats
Foto: Wim Maats

Met deze gedetailleerde opname van het maanoppervlak, een mozaïek van 68 foto’s, won Ivan Huys in de categorie ‘Zonnestelsel’:

Maanmozaïek door Ivan Huys
Foto: Ivan Huys

Jan Heuser werd winnaar in de categorie ‘Sterrenstelsels’ met deze foto van het sterrenstelsel M106. ‘Een opvallende compositie waarbij er gekozen is het stelsel niet te centreren’, merkt de jury op. ‘Daardoor roept de beelduitsnede bij de kijker een zekere mate van spanning op.’

Sterrenstelsel M106 door Jan Heuser
Foto: Jan Heuser

In de categorie ‘Skyscapes’ – oftewel: nachtelijke hemelverschijnselen, vastgelegd zonder telescoop – won Jan Koeman. Aan de hemel staan sterrensporen die de rotatie van de aarde tonen, op de voorgrond een baobab.

Sterrensporen met Baobab door Jan Koeman
Foto: Jan Koeman

De Astrofotowedstrijd is een initiatief van de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) en de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) in samenwerking met New Scientist en het sterrenkundetijdschrift Zenit.

De uitslag werd bekendgemaakt op het Gala van de Sterrenkunde, georganiseerd door New Scientist ter gelegenheid van het 20-jarig jubileum van NOVA en het 100-jarig jubileum van de Internationale Astronomische Unie (IAU).