We zijn er altijd van uitgegaan dat er meer water op de aarde is dan erin. Wetenschappers, verbonden aan de universiteit van Alberta, hebben nu een edelsteen ontdekt die een hoog gehalte aan water bevat. Deze vondst maakt het zeer waarschijnlijk dat er enorme hoeveelheden water opgeslagen liggen onder het aardoppervlak.
Het internationale team van wetenschappers, onder leiding van Graham Pearson, ontdekten de waterrijke edelsteen per toeval tijdens een zoektocht naar een ander materiaal. Mijnwerkers vonden de edelsteen in ondiepe rivierbeddingen in het westen van Brazilië. De edelsteen is aan het aardoppervlak gekomen door een vulkanisch gesteente, genaamd kimberliet, afkomstig uit de aardmantel op een diepte van 450 kilometer.
Niet de edelsteen zelf was van groot belang, maar het mineraal dat het bevatte. De edelsteen werd grondig onderzocht door verschillende spectroscopische technieken, waarbij de samenstelling van moleculen werd vastgesteld. Tot de verbazing van de onderzoekers bevatte de edelsteen een merkwaardig mineraal, genaamd ringwoodite. Ringwoodite, dat onder hoge druk wordt gevormd, is een polymorf van de stof olivijn. Al eerder werd ringwoodite gevonden op aarde, dit was echter afkomstig was uit meteorieten.
‘Het verleden is een real life-klimaatmodel,’ zegt deze klimatoloog
Paleoklimatoloog Mei Nelissen bestudeert miljoenen jaren oude microfossielen die vertellen over een klimaatverandering die gr ...
Het mineraal bestaat voor 1,5 procent uit water. ‘Dit klinkt niet als een grote hoeveelheid, maar als je beseft hoeveel ringwoodite zich in de aarde bevindt zou het kunnen dat onder het aardoppervlak, in de transitiezone, net zo veel water aanwezig is als in alle oceanen op aarde samen’, zegt Pearson in Nature News.
Wetenschappers waren altijd al verdeeld over de theorie dat er water aanwezig was in de transitiezone. Water onder het aardoppervlak beïnvloedt hoe gesteenten afkoelen en bewegen onder de aardkorst. De ontdekking dat er daadwerkelijk water aanwezig is, heeft consequenties voor theorieën over vulkaanisme en plaattektoniek.
Pearson: ‘Een van de redenen dat onze planeet zo dynamisch is komt door de aanwezigheid van water in het binnenste van de aarde.’
Bron: Nature
Lees verder: