Wil je het nieuwe jaar beginnen met een nieuwe achtergrondfoto voor je computer? Zoek dan niet verder! Dankzij de VISTA-survey van ESO kun je genieten van het meest detailrijke beeld dat ooit gemaakt werd van de moleculaire wolk Orion A.

Deze opname van de infrarood-surveytelescoop VISTA van de ESO-sterrenwacht in Chili, is een van de grootste hoge-resolutie afbeelding van de moleculaire wolk Orion A die ooit is gemaakt. Het toont tal van jonge sterren en andere objecten die normaal gesproken verscholen zitten in wolken van stof. Beeld: ESO/VISION survey
Beeld: ESO/VISION survey (klik voor grotere afbeelding)

De moleculaire wolk Orion A bevindt zich in het sterrenbeeld Orion. Het ligt ten zuiden van het zwaard van Orion en is ongeveer 1350 lichtjaar van de aarde verwijderd. Daarmee is het de dichtstbijzijnde en de actiefste sterrenfabriek die we kunnen zien. Zulke wolken zijn een kraamkamer voor sterren. Op de foto zijn tal van jonge sterren te zien die op eerdere afbeeldingen verborgen waren achter wolken van stof.

Gehuld in wolken

Verzameling details van de infraroodopname van de moleculaire wolk Orion A, die gemaakt is met de VISTA-telescoop. Kun je ze allemaal terugvinden? Beeld: ESO/VISION survey
Verzameling details van de infraroodopname van de moleculaire wolk Orion A, die gemaakt is met de VISTA-telescoop. Kun je ze allemaal terugvinden? Beeld: ESO/VISION survey

De opnames zijn gemaakt door de VISTA-surveytelescoop in Chili. De telescoop keek naar het nabij-infrarode deel van het lichtspectrum. Dit licht is niet waarneembaar voor het menselijk oog. Pasgeboren sterren zijn daarin wel goed te zien. Het zichtbare licht komt namelijk niet door de wolken stof waar ze zich in bevinden, maar het nabij-infrarood wel. Met de nieuwe gedetailleerde opnames kunnen de vroegste ontwikkelingsfasen van sterren beter bestudeerd worden.

Er is meer onderzoek nodig naar het effect van ruimtevaart op het brein
LEES OOK

Er is meer onderzoek nodig naar het effect van ruimtevaart op het brein

Om veilig te ruimtereizen, moeten we in beeld krijgen hoe een leven zonder aardse zwaartekracht de hersenen beïnvloedt, stelt Elisa Raffaella Ferrè.

Links op de foto is de spectaculair oplichtende Orionnevel te zien. Tijdens donkere nachten is dit object met het blote oog te zien als een wazig vlekje aan de onderkant van het zwaard van Orion. In de donkerdere gebieden van de afbeelding gaan schijven van materie schuil waar nieuwe sterren uit kunnen ontstaan.

Nooit eerder is dit hemelgebied met al diens geheimen zo uitgebreid in beeld gebracht.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

Lees verder: