Na botoxinjecties reageren mensen anders op het zien van blije of boze gezichten, blijkt uit hersenscans. Een mogelijke oorzaak: ze kunnen de gezichtsuitdrukking niet goed nadoen vanwege de verlamming van hun spieren.

De hersenen van mensen die botoxinjecties in het voorhoofd hebben gekregen, reageren anders op het zien van foto’s van emotionele gezichten. Mogelijk zorgt dit ervoor dat deze mensen meer moeite hebben om de emoties op de foto te interpreteren. Dit kan komen doordat signalen tussen de spieren in hun gezicht en hun brein zijn verstoord.

Rimpelbestrijding

Neuroloog aan de Universiteit van Californië in Irvine Mitchell Brin – ook hoofd wetenschap van AbbVie, een botox producent – en zijn collega’s scanden het brein van tien vrouwen tussen de 33 en 40 jaar oud. Dat deden ze voor en nadat deze vrouwen injecties kregen met botulinetoxine, beter bekend als botox, om rimpels in hun voorhoofd glad te strijken. De tweede scan vond plaats twee of drie weken na de injecties. Mannen deden niet mee aan de studie. Botoxinjecties verlammen je spieren. Hierdoor konden de deelnemers niet meer hun hele gezicht gebruiken voor fronzen of lachen.

‘Er komt een moment dat we een grieppandemie niet kunnen voorkomen’
LEES OOK

‘Er komt een moment dat we een grieppandemie niet kunnen voorkomen’

Ron Fouchier staat aan de frontlinie in de strijd tegen de griep. Met nieuwe vaccins wil hij ons beschermen tegen toekomstige pandemieën.

Tijdens een functionele MRI (fMRI) van hun hersenen keken de deelnemers naar foto’s van boos, blij en neutraal kijkende gezichten. Na de botoxinjecties hadden de deelnemers bij het zien van blije of boze gezichten andere hersenactiviteit. Dat was onder andere te zien in een breinregio die amygdala wordt genoemd. De amygdala zit in beide hersenhelften, je hebt er dus twee, en koppelt informatie van zintuigen aan emoties. Bij blije gezichten veranderde de hersenactiviteit ook in de gyrus fusiformis. Dit gebied is verantwoordelijk voor het vermogen om dingen te herkennen op basis van zicht.

Emotioneel na-apen

‘Normaalgesproken doen we gezichtsuitdrukkingen onbewust na, zodat we ze makkelijker herkennen’, zegt cognitief psycholoog Fernando Marmolejo-Ramos van de Universiteit van Zuid-Australië. ‘Terwijl de spieren in ons gezicht de frons of lach van de ander nadoen, sturen ze signalen naar hersengebieden die emoties interpreteren, zoals de amygdala en de gyrus fusiformis.’

Omdat botox spierbeweging beperkt, kan het de communicatie verstoren tussen het gezicht en de amygdala en de gyrus fusiformis. Dat houdt in dat ‘je misschien niet in staat bent om de emoties van een ander zo intens of levendig te ervaren als je zou willen’, zegt Marmolejo-Ramos.

AbbVie reageerde niet op een verzoek tot commentaar.

Depressie

De bevinding past in een rijtje van andere studies die laten zien dat botoxinjecties het moeilijker maken om emoties te herkennen en te verwerken. Zo ontdekte een andere studie dat vrouwen die botox ingespoten kregen in hun voorhoofd iets slechter werden in het herkennen van gezichtsuitdrukkingen op foto’s. Weer een andere studie liet zien dat vrouwen die botox ingespoten kregen er langer over deden om emotioneel beladen zinnen te lezen.

Sommige kleine studies wijzen erop dat botoxinjecties depressiesymptomen kunnen verlichten. Daar is een mogelijke verklaring voor. ‘Wanneer je niet kan fronzen, kan je gezicht ook die negatieve signalen niet naar je brein sturen’, zegt Marmolejo-Ramos.