Op 5 mei 2002 bereikt de zeldzame samenstand van planeten een spectaculair hoogtepunt.

Afgelopen weken hebben sterrenkijkers over de hele wereld na zonsondergang de westelijke avondhemel afgetuurd om de spectaculaire samenstand van de planeten Venus, Mars, Saturnus en Jupiter te bekijken. Op 5 mei 2002 zal die zeldzame samenstand een hoogtepunt bereiken: Mercurius voegt zich in de rij bij het viertal. Het gebeurt niet zo vaak dat er vijf planeten tegelijk te zien zijn. Een avondsamenstand van een vijftal was het laatst in januari 1984 waar te nemen.

Kijk aan het begin van de avond als het goed donker is rond tien uur ‘s avonds naar de westelijke hemel. Met het blote oog is daar een zeer heldere stip te zien: dat is de planeet Venus. Neem Venus als oriëntatiepunt. Links van Venus en veel hoger aan de hemel staat de bijna evenzo heldere planeet Jupiter. Maar er zijn nog meer stipjes te zien. Rechts van Venus zie je Mercurius en linksboven de planeten Mars en Saturnus met daaronder de ster Aldebaran van het sterrenbeeld Stier.

Heino Falcke fotografeerde als eerste een zwart gat: ‘Nog mooier dan ik al die tijd had verwacht’
LEES OOK

Heino Falcke fotografeerde als eerste een zwart gat: ‘Nog mooier dan ik al die tijd had verwacht’

Heino Falcke, hoogleraar radioastronomie, maakte in 2019 de eerste foto van een zwart gat. Op dit moment doet hij onderzoek n ...

Na 12 mei zullen de vijf planeten weer verder uit elkaar komen te staan. Pas over vijftig tot honderd jaar zal de samenstand zich weer herhalen.