Als je na het krijgen van een coronavaccin alcohol drinkt, kan dat de immuunrespons aanzienlijk afzwakken. Dat kan de vaccinatie ineffectief maken, waarschuwt een Russische wetenschapper.

‘Wij raden ten zeerste af om in de drie dagen na de vaccinatie alcohol te drinken’, zegt Alexander Gintsburg. Hij staat aan het hoofd van het Gamaleya nationaal centrum voor epidemiologie en microbiologie in Moskou, de organisatie die het Spoetnik V-vaccin ontwikkelt.

Zijn waarschuwing gaat niet alleen op voor dat Russische vaccin, maar voor alle covid-19-vaccins, en zelfs ook voor andere vaccins. ‘Dat is vrij voor de hand liggend’, zegt Gintsburg.

Dossier: het raadsel mens
LEES OOK

Dossier: het raadsel mens

Ons lichaam bevat flink wat raadsels. We onderzoeken daar de verbazingwekkendste van en bespreken de bijzondere inzichten waar ze toe leiden.

Remmend effect

Bestaande onderzoeken die over alcohol en het immuunsysteem gaan, laten zien dat overmatig alcoholgebruik immunosuppressief werkt, wat wil zeggen dat het de werking van het afweersysteem remt.

Mensen die veel drinken zijn dan ook vatbaarder voor infecties. ‘Zware drinkers hebben veel problemen, en een slechte functie van het immuunsysteem is daar één van’, zegt immunoloog Eleanor Riley van de Universiteit van Edinburgh in het Verenigd Koninkrijk.

In proeven wordt ongeveer 10 procent van de mensen niet immuun na het ontvangen van het Spoetnik V-vaccin. Dat cijfer is vergelijkbaar met dat voor andere vaccins. De redenen hiervoor zijn onbekend. Of alcohol een doorslaggevende factor is, is niet onderzocht.

Met mate

Uit een Zweeds onderzoek uit 2012 bleek dat laag tot middelmatig alcoholgebruik de lichamelijke reactie op een vaccin tegen bacteriële longontsteking een beetje onderdrukte. Dat had echter geen invloed op de immuunrespons. Het onderzochte alcoholgebruik kwam overeen met een gemiddelde inname van minder dan 30 gram alcohol per dag, wat overeenkomt met drie glazen wodka.

Gintsburg zegt dat het drinken van ongeveer twaalf glazen wodka, zo’n 120 gram alcohol, de productie van antilichamen onderdrukt. Maar één glaasje champagne is geen probleem, zegt hij.

Eerder deze maand zorgde een uitspraak van Anna Popova, het hoofd van de Russische dienst voor consumentenbescherming en welzijn (Rospotrebnadzor), voor ophef. Zij raadde de Russen aan om vanaf twee weken voor hun eerste vaccinatie tot drie weken na de tweede prik nuchter te blijven. Tussen de twee injecties zit drie weken, dus dat komt neer op acht weken zonder alcohol.

Volgens Gintsburg is dat te streng. ‘We hebben het niet over een volledig alcoholverbod tijdens het vaccineren. Het gaat slechts om een heel schappelijke beperking van de alcoholconsumptie totdat het lichaam zijn eigen immuunreactie op het coronavirus heeft gevormd’, zegt hij. ‘Het is belangrijk om te beseffen dat overmatig alcoholgebruik de immuniteit in de weg kan zitten. Het kan de effectiviteit van de vaccinatie verminderen, of hem zelfs zinloos kan maken.’

Voorzichtig

Kirill Dmitriev, baas van het investeringsfonds dat het Spoetnik V-programma financiert, zegt: ‘Het geldt voor alle vaccinaties. Er is niets bijzonders aan het Spoetnik-vaccin dat het kwetsbaarder maakt voor alcohol.’

Sommige mensen willen misschien extra voorzichtig zijn, zegt medicus Paul Klenerman van de Universiteit van Oxford. ‘Er is geen twijfel over mogelijk dat chronisch overmatig alcoholgebruik een grote invloed heeft op immuniteit’, zegt hij. ‘Wat niet duidelijk is, is of ook een kleine hoeveelheid alcohol een merkbaar effect kan hebben. Het is mogelijk. Je zou dus gewoon heel voorzichtig kunnen zijn en alcohol helemaal vermijden.’

LEESTIP: Bart Braun vertelt in dit handzame en humoristische boekje alles over de enorme invloed van virussen. Bekijk in onze webshop!