Een nieuwe stof zorgt ervoor dat cellen van glioblastoma’s, de meest agressieve soort hersentumor, letterlijk exploderen. De resultaten uit dit onderzoek werden zo interessant bevonden dat deze meteen werden gepubliceerd in het vakblad Cell.

Kankercellen onder een elektronenmicroscoop. Bron: Wikimedia Commons
Kankercellen onder een elektronenmicroscoop. Bron: Wikimedia Commons

Onderzoekers van het Karolinska instituut en collega’s van de Universiteit van Uppsala hebben een nieuw mechanisme ontdekt dat gebruikt kan worden om kankercellen in glioblastoma’s te doden. De huidige behandelingsvormen tegen deze ongeneeslijke vorm van kanker zijn chirurgische ingrepen, bestraling en chemotherapie. Na deze behandelingen groeit de tumor weer aan en verlengt de overlevingsperiode met gemiddeld ‘slechts’ 15 maanden.

De onderzoekers stelden kankercellen bloot aan 200 verschillende soorten moleculen, waarna de meest effectieve tumor dodende moleculen verder werden onderzocht. Een van die moleculen blijkt erg effectief in het doden van kankercellen. Muizen met een glioblastoma die de stof kregen, bleken na 80 dagen nog te leven. Muizen die de stof niet kregen, overleden na gemiddeld 30 dagen.

Onze emotionele relatie met kanker is aan herziening toe
LEES OOK

Onze emotionele relatie met kanker is aan herziening toe

Kanker is al tientallen jaren een van de meest gevreesde ziekten ter wereld. Maar deze ‘kankerfobie’ staat niet meer in v ...

Het molecuul stimuleert een proces genaamd vacuolisatie. Vacuolisatie is een proces waarbij een cel stoffen uit zijn omgeving inkapselt waardoor vacuolen in de cel ontstaan. Deze vacuolen, met vocht gevulde blaasjes, groeien uit hun voegen tot de kankercel letterlijk explodeert en sterft.

‘Dit is een totaal nieuw mechanisme tegen de behandeling van kanker. Een mogelijk medicijn, gebaseerd op deze bevindingen, zou glioblastoma’s op een geheel nieuwe manier kunnen bestrijden. Het zou mogelijk ook kunnen werken tegen andere vormen van kanker, hoewel we dit nog niet hebben onderzocht’, zegt Patrik Ernfors, verbonden aan het Karolinska instituut.

Hoewel deze ontdekking hoop geeft voor de ontwikkeling van een nieuw medicijn tegen glioblastoma’s, staat het onderzoek nog in de kinderschoenen. Het effect van de nieuwe stof is nu slechts getest op glioblastoma’s in muizen. De volgende stap van de onderzoekers is nu om de bijkomende effecten te onderzoeken in muizen, om zo vast te stellen of het veilig genoeg is om te testen op mensen.

Lees verder: