ENSCHEDE (NL) – Een multisensorsysteem kan zien welke onderdelen van een gebruikte printplaat de moeite waard zijn voor hergebruik, zo vond de faculteit Elektrotechniek in Twente.


Een toetsenbord is gemakkelijk te recyclen, evenals allerlei andere computeronderdelen. Het recyclen van een printplaat, aanwezig in alle producten met elektronica, is echter moeilijker. Een kopersmelter haalt er wat koper uit, maar dat is alles. Bruikbare onderdelen als geheugenchips en kristallen gaan verloren.

De faculteit Elektrotechniek van de Universiteit Twente ontwikkelde een multisensorsysteem dat de onderdelen op een printplaat op vier manieren onderzoekt. Drie camerasystemen maken respectievelijk een kleurenbeeld, een hoogtekaart en een beeld met hoge resolutie. Als hun informatie onvoldoende is, biedt de wervelstroomsensor uitkomst: deze meet de geleidbaarheid.

Elke afzonderlijke sensor maakt een hypothese over de objecten die op de printplaat zitten. Het systeem combineert de gegevens en trekt conclusies. “Daarna moeten de interessante onderdelen er natuurlijk nog afgehaald worden, maar dat is meer iets voor de werktuigbouwkundigen”, aldus één van de onderzoekers.

RL