Honden kunnen mogelijk snel en eenvoudig testen of mensen besmet zijn met het SARS-CoV-2-virus. Uit een nog niet gepubliceerd onderzoek blijkt dat mensen met covid-19 een geur hebben die getrainde honden kunnen herkennen. In het onderzoek konden de dieren besmettingen met een nauwkeurigheid tot 94 procent identificeren.

Geen vervelend wattenstaafje in je neus, maar een hond die aan je snuffelt voordat je naar het festivalterrein of vliegveld mag. Het klinkt als een prettige testmethode om SARS-CoV-2 onder controle te houden en de samenleving langzaam weer open te stellen.

Dit scenario lijkt mogelijk op basis van de eerste onderzoeksresultaten waarbij honden getraind werden om de geur van covid-19 te herkennen in gedragen kleding en mondkapjes. Het onderzoek is veelbelovend, maar moet nog beoordeeld worden door collega-wetenschappers.

‘Depressie zit niet alleen in het hoofd, maar in het hele lichaam’
LEES OOK

‘Depressie zit niet alleen in het hoofd, maar in het hele lichaam’

Psychiatrisch epidemioloog Brenda Penninx onderzoekt het verband tussen mentale en lichamelijke gezondheid.

94 procent nauwkeurig

Het is al langer bekend dat honden in staat zijn om bepaalde ziektes te ruiken. Zo kunnen honden blaaskanker herkennen aan de geur van de urine van een patiënt. Recentere onderzoeken trainden honden op het herkennen van parkinson en malaria.

Bij dit nieuwe onderzoek, uit het Verenigd Koninkrijk, werden zes honden getraind met ruim 3.500 geurmonsters: gedragen sokken, T-shirts en mondkapjes. Voor de test zijn 325 kledingstukken gebruikt van mensen die positief getest waren op SARS-CoV-2 en 675 van niet-besmette mensen.

De honden konden met een nauwkeurigheid tot 94 procent besmette personen herkennen. Dat betekent dat ze 94 van elke 100 besmette mensen correct identificeerden. PCR-tests doen het beter. Die halen een nauwkeurigheid van ruim 97 procent. Maar de honden zijn veel sneller.

Van elke 100 niet-besmette personen werden er 92 correct als niet-besmet herkend door de dieren. Om zeker te zijn dat de honden covid herkenden, zaten er bij de ‘niet-besmette’ groep ook kledingstukken van mensen met een simpele verkoudheid.

‘De resultaten van dit onderzoek hebben mijn verwachtingen ver overtroffen’, zegt James Logan, hoogleraar Hygiene & Tropical Medicine, die het onderzoek leidde. ‘Verder onderzoek is nodig om te zien of de honden deze resultaten in een echte wereld kunnen repliceren. Maar deze bevindingen zijn enorm bemoedigend.’

Natte neus én wattenstaafje

Honden zullen de wattenstaafjes niet helemaal vervangen. Mogelijk worden ze ingezet bij vliegvelden en op andere plekken waar grote groepen mensen samenkomen, zoals concerten of voetbalwedstrijden. De mensen die de honden aanwijzen, zullen vervolgens een bevestigende PCR-test ondergaan. Dit kan in totaal een heleboel tijd en PCR-tests schelen.

Niet betrokken onderzoekers laten op de website van het Science Media Centre weten dat het Engelse onderzoek goed en zorgvuldig is uitgevoerd. Wel merken ze op dat er vervolgonderzoek nodig is, met meer verschillende mensen in plaats van kledingstukken. Dit om de betrouwbaarheid van de hondenneuzen buiten het gecontroleerde lab te testen.

De niet betrokken hoogleraar Mick Bailey van de University of Bristol merkt daarnaast op dat honden ook besmet kunnen raken met SARS-CoV-2. Dus ‘het gebruiken van honden om aan adem en kleding van mogelijk geïnfecteerde mensen te snuffelen, kan een klein risico opleveren voor de honden en hun begeleiders.’ Dit risico zo laag mogelijk houden, is ook een aandachtspunt.

De getrainde honden uit het Engelse onderzoek. Bron: Neil Pollock/MDD/PA