Voedingsproducent Nestlé beweert een manier te hebben gevonden om de hoeveelheid suiker in eten drastisch terug te kunnen dringen.

Er bestaat geen voedselproducent meer die niet maatschappelijk verantwoordelijk wil zijn. Of in elk geval geen die het niet wil lijken. In 2015 publiceerde het Zwitserse Nestlé een lijvig rapport waarin het zijn maatschappelijke visie uiteenzet. Een van de doelstellingen die het bedrijf zich daarin stelt is het terugdringen van over – gewicht en de bijbehorende aandoeningen.

Onderzoekers van Nestlé beweren nu de hoeveelheid suiker in voedsel 40 procent te kunnen verminderen zonder de smaak aan te tasten. De nog naamloze zoetstof zal volgens Nestlé in 2018 op de markt komen.

Hoe kom je aan je microbioom?
LEES OOK

Hoe kom je aan je microbioom?

Het verhaal gaat dat ons darmmicrobioom al bij de geboorte wordt bepaald. Nu wordt duidelijk dat factoren later minstens zo belangrijk zijn.

Deze suikervervanger is echter anders dan normaal. In lightproducten zorgen suikervervangers als aspartaam of stevia vaak voor de zoete smaak, maar Nestlé heeft voor een andere aanpak gekozen. De nieuwe smaakmaker is namelijk gewoon suiker, maar dan in een heel specifieke vorm gegoten. Deze nieuwe variant zou extra snel oplossen op de tong. Volgens de bedenkers smaakt het eten hierdoor nog net zo
zoet als voorheen, maar dan met minder suiker en dus minder calorieën.

suiker

Voorlopig doet Nestlé nog erg geheimzinnig over de uitvinding. Woordvoerders willen geen antwoord geven op vragen en verwijzen door naar een persbericht. Zolang het patent op de zoetstof nog niet is gepubliceerd, zwijgt het voedselconcern en blijven de exacte structuur en de samenstelling van de suikerkristallen onbekend. Het patent wordt waarschijnlijk pas in de loop van 2017 openbaar gemaakt. Het voedselconcern wil ook niet vertellen of de uitvinding al aan klinische tests is onderworpen.

Oplosbaarheid

LEESTIP Is suiker wel zo verslavend? Het antwoord op deze - en 76 andere - voedselkwesties leest u in dit boek van wetenschapsjournalist Hans Kraak. Bestel nu in onze webshop.
LEESTIP Is suiker wel zo verslavend? Het antwoord op deze – en 76 andere – voedselkwesties leest u in dit boek van wetenschapsjournalist Hans Kraak. Bestel nu in onze webshop.

Het idee achter de suikerkristallen is niet compleet origineel. In 2010 patenteerde Pepsi, eigenaar van chipsmerk Lay’s, een vorm van tafelzout. Ook hier zou de vergrote oplosbaarheid ervoor moeten zorgen dat de smaak hetzelfde bleef. In hoeverre de technieken echt op elkaar lijken, zal pas blijken als Nestlé verdere openheid van zaken geeft.

Met een omzet van ruim 82 miljard euro is Nestlé de grootste voedselproducent ter wereld. Als de Zwitsers de nieuwe suikervariant in al hun producten stoppen, heeft dat grote impact. Zo zijn er naast de bekende chocolade en snoeprepen ook pizza’s, frisdrank en babyvoeding.

Al zijn het niet allemaal de zoetste etenswaren, toch zit in al deze producten veel meer suiker dan je denkt. Maar mogelijk zal het wondermiddel niet in al het eten naar behoren werken. De kracht van de suiker ligt in het vermogen snel op te lossen op de tong. Als de suiker al is opgelost, bijvoorbeeld in een frisdrank of soep, zal het weinig uitmaken of er normale of speciale suiker in is verwerkt. Zo vallen meteen al enkele grote merken uit de Nestléstal af.

Toegevoegde suikers

Het kan geen kwaad als we met zijn allen wat minder zoet eten. Nederlanders zouden volgens de Wereldgezondheidsorganisatie namelijk veel suiker eten, te veel. De richtlijnen stellen dat niet meer dan tien procent van de dagelijkse calorieën uit toegevoegde suikers moeten komen. De Gezondheidsraad, het adviesorgaan van de overheid, meent dat we daar ruim boven
zitten. Nestlé hoopt met zijn nieuwe product hier iets aan te gaan doen.

Volgens Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum valt dat nog maar te bezien. Het Voedingscentrum is bang dat snoepgoed onder de noemer suikerarm verkopen ertoe zal leiden dat mensen er juist meer van gaan eten. Postma-Smeets: ‘Hetzelfde zie je bij andere light-producten. Mensen denken dat het gezonder is en gaan er dus meer van eten. Ze krijgen misschien wel minder suiker binnen, maar van andere stoffen zoals verzadigde vetten juist veel meer. Het blijft dus ongezond.’

Helemaal stoppen met snoepen hoeft ook weer niet van het Voedingscentrum. Veel mensen kunnen best elke dag een chocolaatje eten, maar wel als onderdeel van een gezond voedingspatroon. Voor hen zal de verandering van zoetstof niet van belang zijn. Postma-Smeets: ‘Als je al een gezond voedingspatroon hebt, maken toegevoegde suikers daar maar een klein deel van uit. Een marginale vermindering door een nieuwe suiker heeft dan weinig effect.’

Altijd op de hoogte blijven van het laatste wetenschapsnieuws? Meld je nu aan voor de New Scientist nieuwsbrief.

Lees verder: