Ingegraveerde grottekeningen van dieren en vruchtbaarheidssymbolen zijn 37.000 jaar oud. De afbeeldingen uit de ingestorte grot Abri Castanet in Frankrijk zijn daarmee de oudste tot nu toe gevonden.

Een rotsblok met afbeeldingen van een bizon en een vrouwelijk geslachtsorgaan blijken37.000 jaar oud. Het zijn de oudste grotafbeeldingen ooit gevonden. Dat concludeerden antropologen van de universiteit van New York samen met andere onderzoeksinstituten uit Europa. Ze publiceerden hun bevindingen in het blad Proceedings of the National Academy of Sciences.

Rendierjagers uit de steentijd graveerden 37.000 jaar geleden dieren en figuren op het plafond van de grot Abri Castanet in de Vézère-vallei. Het plafond is inmiddels naar beneden gestort en uiteen gevallen. Geologische analyses laten zien dat de kalkstenen rotsblokken zich destijds in het plafond van de grot bevonden op 2 meter hoogte, waar de jagers gemakkelijk bij konden.

‘Nederland gaat heel anders worden’
LEES OOK

‘Nederland gaat heel anders worden’

Milieuwetenschapper Marjolijn Haasnoot ontwikkelt ingrijpende plannen om Nederland aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering.

Het kalkstenen rotsblok met de tekeningen was al ontdekt in 2007, maar wetenschappers wisten tot nu toe niet hoe oud de afbeeldingen zijn. Nu is het rotsblok gedateerd aan de hand van koolstofdatering van de gevonden voorwerpen op de grond. Tussen het puin zijn voorwerpen van de jagers aangetroffen, waaronder vuurstenen werktuigen, speerpunten en ornamenten van ivoor. De voorwerpen en de afbeeldingen stammen van dezelfde mensen af, vermoeden de wetenschappers.

De ontdekking van de ingegraveerde afbeeldingen roept opnieuw de vraag op wat de rol van afbeeldingen is geweest in de verspreiding van de moderne mens uit Afrika naar West-Eurazië en daarbuiten. Volgens antropoloog Ralph White, die de studie leidde, creëerden de afbeeldingen een groepsgevoel tussen mensen die niet regelmatig contact met elkaar hadden. ‘Dit zou de oermensen in staat hebben gesteld om een groter grondgebied te bezetten. Daardoor hadden ze een voordeel ten opzichte van de kleiner, minder goed georganiseerde groepen zoals de neanderthalers’, verklaart White.

White verwacht nog meer afbeeldingen aan te treffen. ‘We gaan deze zomer verder graven. We denken dat er nog 50 vierkante meter aan gedecoreerd plafond te vinden is in het puin’, zegt White. Daarnaast zal hij alle 125 gevonden rotsen met schilderingen uit de Vézère-vallei verder bestuderen.