Een krachtige uitbarsting van zonnevlek 1158 belooft mogelijk kleurrijke noorderlichtverschijnselen en storingen van TomToms en andere draadloze communicatie.

Rond 17 februari bereikt een krachtige zonnewind de aarde en zal daar het aardmagnetisch veld verstoren. Op hogere breedten kunnen mensen noorderlicht verwachten. Een coronale uitstoot van massa door zonnevlek 1158 is verantwoordelijk voor de verschijnselen. Experts van het Amerikaanse NOAA schatten de kans dat het aardmagneetveld er iets van merkt op 45%.

zonnevlek 1158 produceert puls ultraviolet licht
Zonnevlek 1158 produceert puls ultraviolet licht

Direct meetbaar was in de nacht van 14 op 15 februari een enorme puls van ultraviolet licht. De Solar Dynamics Observer van de NASA nam de straling bij een golflengte van 193 nanometer waar. De door de zon bij deze gebeurtenis uitgestoten materie doet er langer over om, als het in de goede richting beweegt, de aarde te bereiken. Waarschijnlijk arriveert het in de nacht van 16 op 17 januari. Mogelijk vormt deze uitbarsting een teken dat, na enkele jaren van rust, de 25e zonnecyclus daadwerkelijk is begonnen.

Wat gaan we merken van een actievere zon?
LEES OOK

Wat gaan we merken van een actievere zon?

Wetenschapsjournalist Bruno van Wayenburg zocht uit wat voor streken we de komende tijd van onze zon kunnen verwachten.