Het internet is al lang niet meer alleen het domein van mensen. Ook toiletten, broodroosters en planten stellen de wereld op de hoogte van hun wel en wee.

De sociale-netwerksite Twitter zorgt ervoor dat mensen snel en gemakkelijk contact kunnen maken met elkaar. Inmiddels is er echter ook een geheel nieuwe groep gebruikers opgedoken: de huishoudelijke apparaten. Zelfstandig twitteren deze apparaten hun status het internet op. Allemaal rondom de aloude twittervraag: ‘What are you doing?

Een zoektocht op internet brengt al snel tientallen twitterende machientjes aan het licht. Zo laat @hacklabToilet zijn volgers precies weten wanneer iemand hem doorspoelt, en houdt @mytoaster bij wanneer het brood aan het roosteren is. Wasmachine @pimy3wash geeft op de seconde nauwkeurig aan wanneer hij klaar is met een wasje draaien. Het zijn allemaal simpele, grappige en handige voorbeelden van wat je met enig programmeerwerk en geknutsel en wat huishoudelijke apparaten kunt bereiken.

We zijn niet verslaafd aan  onze telefoons en hebben  geen ‘digitale detox’ nodig
LEES OOK

We zijn niet verslaafd aan onze telefoons en hebben geen ‘digitale detox’ nodig

Onszelf beschrijven als verslaafd aan onze telefoon werkt contraproductief, betoogt psycholoog Pete Etchells.

De bedenkers zijn zelf vaak laconiek over hun beweegredenen. Zo stelt Hans Scharler, de eigenaar van @mytoaster, op zijn weblog met zelfspot dat hij ‘het meest nutteloze project ooit’ wilde bedenken en uitvoeren. Matt Morey van @MattsOffice, een kantoor dat onder meer twittert wat er uit het raam te zien is en of het licht aan of uit staat, deed het voor een universiteitsproject. Daarnaast wilde hij de eerste zijn om het twitteren interactief te maken – dus dat mensen een reactie konden krijgen van het aangesloten apparaat. Seth Hardy van het twitterende toilet zag het vooral als een grote grap. “Iedereen zet zoveel saais op Twitter”, zei hij tegen het techniekblad Wired. “Dus ik dacht: waarom niet mijn toilet?”

Gasverbruik
Toch heeft de twitterende machine ook een serieuze kant. Twitter is immers een ideale manier om gegevens automatisch te registreren, ‘live’, in te zien vanaf elke computer met internet en overzichtelijker dan bijvoorbeeld apparaten die hun meldingen per sms afgeven. Nu al hebben sommige programmeurs hun huizen op Twitter aangesloten. @Andy_House kan bijvoorbeeld het stroomverbruik van zijn hele huis zien. Ook de veroorzakers van het stroomverbruik zijn duidelijk weergegeven. Weer anderen registreren hun water- en gasgebruik online. Matt Morey – van het twitterende kantoor – kan via Twitter het licht op zijn bureau aan en uit doen.

Dat geeft al aan: in de twittermanie onder de machines bevinden zich ook toepassingen die echt nut hebben. Neem @kickbee, een toepassing die wereldwijde media-aandacht kreeg. Corey Menscher maakte een stoffen band, die hij om de buik van zijn zwangere vrouw bond. Een sensor registreerde elke beweging van de baby en stuurde een berichtje naar Twitter via een speciale microcontroller. Of wat te denken van @pothos, een twitterende toepassing die je in je plantenbak zet en de grondvochtigheid meet? De plant smeekt online nogal wanhopig om water of laat juist weten te veel water te hebben gehad. @TweetATwatt houdt het precieze stroomgebruik bij van zijn gebruiker. Zelfs bruggen doen mee met de twittermanie: zo laat de beroemde Tower Bridge in Londen weten op @towerbridge wanneer en voor wie hij precies open gaat.

Ook sommige wetenschappers flirten met twitterende machines. Zo heeft de afdeling astrofysica van de universiteit van Manchester negen van zijn telescopen op Twitter aangesloten. De Lovell-telescoop bijvoorbeeld (@LovellTelescope) twittert driemaal per uur de coördinaten van zijn blikveld door. Ook de Phoenix Marslander twitterde zijn voortgang – alhoewel dit wél handmatig door een mens werd bijgehouden – op @MarsPhoenix.

Wie weet wat de volgende programmeur bedenkt? Een ding is zeker, het zal vast weer iets onverwachts zijn.

Tekst Dorette Bos

In de rubriek Doen van januari laat NWT zien hoe eenvoudig je een meterkast of een pindanetje kunt laten twitteren.