Onderzoekers uit het Verenigd Koninkrijk en Duitsland hebben een materiaal ontwikkeld dat niet doorgesneden kan worden. Dit biedt hoop op lichte, onsnijdbare fietssloten, veiligheidsdeuren en beschermende kleding.

De uitvinders voegden keramische bolletjes toe aan aluminium schuim. Daarmee maakten ze een materiaal dat slijptollen, boormachines en waterstraalsnijders niet doormidden kunnen snijden. Ze gaven het materiaal de naam Proteus, naar de van vorm veranderende Griekse god. Het materiaal vervormt namelijk op verschillende manieren bij pogingen om het te door snijden.

Proteus in actie. Bron: Sci Rep 10, 11539

Iedereen kan overweg met een 'derde duim'
LEES OOK

Iedereen kan overweg met een 'derde duim'

Iedereen kan wennen aan een extra robotduim, van kinderen tot senioren. Dat stelden Britse onderzoekers vast bij een wetenschapsfestival.

‘Het is echt geweldig’, zegt Miranda Anderson van de Universiteit van Stirling in het Verenigd Koninkrijk, die meewerkte aan dit project. In plaats van dat dit materiaal een heel hard oppervlak heeft dat krachten van buiten goed aankan, verstoren de keramische bolletjes die krachten door te trillen. ‘Door die trillingen maakt het materiaal zelfs de snijmachines stuk en verbreedt het de straal van waterstraalsnijders waardoor die minder effectief zijn’, zegt Anderson.

Schuurpapier

Daarnaast heeft het materiaal een tweede verdedigingsmechanisme. Als je probeert om het kapot te snijden, breken de keramische bolletjes in kleinere stukjes. Die stukjes zijn nog harder en werken een beetje zoals schuurpapier. ‘Dus het materiaal proberen te beschadigen, maakt het juist nog beter bestand tegen beschadigingen’, zegt Anderson. Een slijptol heeft ongeveer 45 seconden nodig om door speciaal staal, gebruikt als bescherming tegen mijnen, door te snijden. Tegen Proteus bleek de slijptol nutteloos.

Het enige vergelijkbare materiaal in de wereld is diamant, zegt Anderson. Maar Proteus is goedkoper en lichter. Hierdoor is het nuttig voor een heleboel verschillende toepassingen, van veiligheidsdeuren en barrières tot schoenzolen of elleboog- en armbescherming voor arbeiders. Anderson gelooft dat Proteus in grote hoeveelheden gemaakt kan worden. Er is namelijk geen schaarste aan de metalen en et keramiek waar Proteus van gemaakt is.

LEESTIP: Robbert Dijkgraaf neemt je mee in een wandeltocht langs de bouwstenen van alles. Bestel het boek in onze webshop.