De Japanse maanlander SLIM werd in slaapstand gezet nadat hij uǝʌoqǝʇsɹǝpuo op de maan was geland. Nu vangen zijn panelen alsnog zonlicht op, zodat de lander weer is ontwaakt.

De Japanse Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) heeft weer contact met de aarde gemaakt. Hij heeft negen dagen lang in een energiebesparende stand doorgebracht, omdat hij na een verkeerde landing geen stroom kon opwekken.

SLIM landde op 19 januari op de maan. Daarmee werd Japan het vijfde land dat met succes een voertuig gecontroleerd op de maan heeft gezet. Dankzij een uiterst nauwkeurig landingssysteem kwam SLIM binnen 55 meter van zijn beoogde locatie terecht.

Gaan we buitenaards leven ontdekken op ijsmanen?
LEES OOK

Gaan we buitenaards leven ontdekken op ijsmanen?

De ruimtevaartorganisaties NASA en ESA spenderen momenteel miljarden aan missies naar de ijsmanen rond de planeten Jupiter en Saturnus.

Tijdens de afdaling viel een van de stuwraketten echter uit. Daardoor landde het ruimtevaartuig uǝʌoqǝʇsɹǝpuo, en kwamen zijn zonnepanelen in de verkeerde richting te staan.

Maannacht

Dankzij zijn batterij kon SLIM alsnog ruim twee uur lang gegevens en beelden verzamelen en naar de aarde sturen. Toen de batterij nog maar 12 procent van zijn lading over had, zetten wetenschappers van de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA het voertuig in slaapstand. Ze hoopten dat de zonnepanelen weer zouden gaan werken als de zon wat verderop aan de hemel zou staan.

Die hoop bleek gerechtvaardigd. De zon schijnt nu vanuit het westen op de zonnepanelen van SLIM. Daardoor kan JAXA sinds 28 januari weer met het ruimteschip communiceren.

De lander zet zijn wetenschappelijke activiteiten nu voort. Hij is al begonnen met het analyseren van de rotssamenstelling in de buurt van zijn landingsplaats.

Het ruimtevaartuig heeft helaas nog maar weinig tijd om zijn metingen uit te voeren. Vanaf donderdag is het twee weken nacht op de maan. De lander is niet ontworpen om deze donkere, ijskoude omstandigheden te overleven.

Rovers

Gelukkig heeft SLIM ook twee kleine, autonome rovers meegenomen. Die werden bij aankomst op het oppervlak losgelaten en hebben al enkele foto’s teruggestuurd.

Lev-2 rover SLIM
De rollende rover LEV-2 maakte deze foto van de onfortuinlijke lander SLIM. Beeld: JAXA/Takara Tomy/Sony Group Corporation/Doshisha-universiteit.

De foto hierboven is bijvoorbeeld gemaakt door LEV-2. Dat is een bol die iets kleiner is dan een tennisbal en over de grond kan rollen. De foto laat zien hoe SLIM ‘doʞ uɾᴉz do’ aan de rand van de Shioli-krater is terechtgekomen.

De andere rover is LEV-1. Die beweegt met een soort huppelpas over het oppervlak. LEV-1 heeft een apparaat aan boord dat signalen rechtstreeks naar de aarde kan sturen. Daardoor kunnen de rovers ook als de lander niet meer werkt doorgaan met verkennen en informatie verzenden.