Volgens nieuw onderzoek aan de mummie van Ötzi is deze ijsman uit Tirol vijfduizend jaar geleden vermoord.

Sommige archeologen lijken meer op detectives. Twee jaar geleden beweerden archeologen aan de mummie van Toetanchamon te kunnen zien dat die door zijn machtigste ambtenaar was omgebracht. Op grond van een klein scheurtje in de schedel bedachten ze een verhaal, waarbij de beste Inspecteur Frost-aflevering zou verbleken. En nu blijkt Ötzi, de veertigjarige Alpenjager die 5300 jaar geleden het leven liet, ook al op slinkse wijze met een pijl te zijn doodgeschoten. Althans dat is de theorie.

Ötzi wordt ook wel de ijsman genoemd: zijn bevroren lichaam kwam verbazingwekkend intact uit een gletsjer vlakbij Bolzano in Zuid-Tirol.

Lachgasgehalte atmosfeer groeit alarmerend snel
LEES OOK

Lachgasgehalte atmosfeer groeit alarmerend snel

De uitstoot van het krachtige broeikasgas N2O blijft toenemen, met name door de landbouw.

De wetenschapper Paul Gostner beweert in New Scientist dat hij op röntgenfoto’s bij de rechterschouder iets ziet dat op de wond van een vuurstenen pijlkop lijkt. Eerder had hij al een driehoekige stukje hard materiaal in de borst gezien. Reconstrueer je de baan van de pijl, dan moeten er aders geraakt zijn en moet de ijsman wel zijn doodgebloed.

‘I sniff there is something missing’, zou Inspecteur Frost zeggen. Zo is die vermeende pijl driehoekig, terwijl alle andere pijlen uit de streek ovaal waren. Het teken is bovendien helemaal niet zo duidelijk. Ook zit Ötzi onder de wonden. Al tien jaar gaan archeologen ervan uit dat het gewoon een stukje bot is. En wat betreft de moordplek? Waarom volg je iemand helemaal naar de top van een gletsjer om hem vervolgens neer te schieten?

De archeologen willen Ötzi nu opensnijden om de pijl te vinden. Waarschijnlijk zullen ze daar echter geen toestemming voor krijgen.

Henk Klomp