Russische paleontologen hebben tijdens een expeditie in het noordoosten van Siberië het verrassend goed bewaarde karkas van een vrouwelijke mammoet gevonden. Het dier bevatte niet alleen zacht weefsel, maar ook vloeibaar bloed.

De wetenschappers troffen het dier aan op de Ljachovski-eilanden, in de Noordelijke IJszee. De weefsels van het dier zijn vrijwel ideaal bewaard gebleven. Alleen het bovenste deel van haar lijf, haar hoofd en haar linker-achterpoot zijn vergaan tot op het skelet.

‘De mooiste dingen ontdek je door er niet specifiek naar te zoeken’
LEES OOK

‘De mooiste dingen ontdek je door er niet specifiek naar te zoeken’

Medisch bioloog Yvette van Kooyk wil het immuunsysteem leren kankercellen aan te vallen door hun suikerjas-vermomming weg te knippen.

‘Het is de meest verbazingwekkende vondst van mijn leven. Het spierweefsel dat we in het lichaam aantroffen heeft de natuurlijke rode kleur van vers vlees’, meldt expeditieleider Semyon Grigoriev in een verklaring van de universiteit van Jakoetsk. De reden dat het dier zo intact bleef, is dat het onderste deel van haar lijf in een plas water terechtkwam. Het water is kort daarop bevroren. Het deel van de mammoet dat niet in het ijs lag, is waarschijnlijk aangevreten door roofdieren. De slurf van de mammoet lag los van het lichaam, en bleek het minst goed bewaard te zijn.

Cryoprotectanten

Toen de paleontologen het ijs onder de buik van het dier braken, stoomde bloed uit de holtes in het ijs. De onderzoekers melden dat het bloed erg donker van kleur is. ‘Interessant is dat de temperatuur tijdens onze expeditie -7 tot -10°C was. We kunnen dus aannemen dat het bloed van mammoeten cryoprotectant bevatte’, aldus Grigoriev. Cryoprotectanten zijn stoffen die sommige organismen aanmaken die de bevriezing van weefsel sterk tegengaan.

De gevonden mammoet was ongeveer zestig jaar oud toen ze overleed, en leefde 10.000 tot 15.000 jaar geleden. De vondst heeft veel interesse opgeroepen bij internationale paleontologen, waaronder ook een aantal wetenschappers die hopen dat het mogelijk is het prehistorische dier te klonen. De komende maanden zullen zowel binnen- en buitenlandse experts de gevonden mammoet verder onderzoeken.

 

De onderzoekers bij hun vondst Bron: NEFU
De onderzoekers bij hun vondst
Bron: NEFU