Leidschendam (NL) – De Vereniging Nederlandse Chemische Industrie (VNCI) heeft de Responsible Care-prijs 2002 uitgereikt aan het Maastrichtse bedrijf Ciba Specialty Chemicals.


Ciba in Maastricht heeft nitraathoudend afvalwater. Dit blijkt een geschikte zuurstofdonor voor de afvalwaterzuiveringsinstallatie van papierbedrijf Sappi. De papiermaker levert op zijn beurt gezuiverd maaswater aan het chemische bedrijf. Door deze maatregelen kon Sappie de kostbare toevoeging van vloeibare zuurstof en nutriënten aan de afvalwaterzuiveringsinstallatie kunnen stoppen. Tevens kost de beluchting van de installatie nu veel minder. Het milieu vaart wel bij deze samenwerking.
De chemie doet haar best voor het milieu. De VNCI is een voorstander van Responsible Care, waarbij bedrijven hun best doen om bij industriële processen aan het milieu te denken. Van schonere processen tot goede 'end-of-pipe'-oplossingen, met deze Responsible Care heeft de chemische industrie al een belangrijke slag gemaakt in het streven naar het halen van de doelstellingen van Kyoto. In 1999 stelde de VNCI de Responsible Care-prijs in, als stimulans voor aangesloten bedrijven voor nog betere prestaties op het gebied van veiligheid, gezondheid en milieu.

Erick Vermeulen