Organon heeft een nieuw anticonceptiemiddel in Nederland op de markt gebracht: de Nuvaring.

Voor vergeetachtige pilsliksters is het wellicht een uitkomst: de Nuvaring. Veertig jaar na de introductie van de pil in Nederland brengt Organon dit nieuwe anticonceptiemiddel op de markt.

De gebruikster kan de ring eenmaal per maand zelf in de vagina inbrengen. De ring heeft een diameter van 5,4 centimeter en is gemaakt van flexibel kunststof. Gedurende drie weken geeft de ring de hormonen ethinyloestradiol en etonogestrel af, die een eisprong voorkomen. De meeste anticonceptiepillen bevatten deze hormonen. Doordat de hormonen via de vaginawand direct in het bloed terechtkomen, is er een veel lagere dosis nodig dan bij de pil.

Dossier: het raadsel mens
LEES OOK

Dossier: het raadsel mens

Ons lichaam bevat flink wat raadsels. We onderzoeken daar de verbazingwekkendste van en bespreken de bijzondere inzichten waar ze toe leiden.

Na drie weken kan de ring gemakkelijk worden verwijderd en treedt een onttrekkingsbloeding op. De Nuvaring is de enige anticonceptiemethode die een maand lang werkt.
Organon, een dochterbedrijf van AkzoNobel, staat bekend om zijn anticonceptiemiddelen. In 1998 bracht het bedrijf Implanon op de markt, een staafje dat in de arm kan worden ingebracht en drie jaar lang beschermt tegen zwangerschap.

Het Amerikaanse tijdschrift Time was al eerder onder de indruk van de Nuvaring: in november 2001 werd de nieuwe toedieningsvorm betiteld als een van de beste uitvindingen van het jaar.

Mariëtte Bliekendaal