Een undercover pinguïnrobot kan pinguïns en zeehonden onderzoeken zonder dat het stress oplevert voor de dieren, zo concluderen wetenschappers in Nature Methods.
Wanneer mensen een pinguïnkolonie up close willen bestuderen, levert dat onvermijdelijk stress op voor de dieren. In het bijzijn van menselijke indringers vertonen de beesten een hogere hartslag en gedragen ze zich anders normaal. Dat blijkt niet het geval wanneer een neppinguïn de dieren benadert. Als een pinguïnrobot onderzoeksgegevens verzamelt, zijn deze daarom een stuk betrouwbaarder.
Antenne
Biologen bestuderen de dieren door ze te taggen met minuscule zendertjes. Het nadeel is dat deze zenders alleen werken als een pinguïn zich op een afstand van maximaal zestig centimeter van een antenne bevindt. Wanneer mensen de antennes verplaatsen, stoort dat het gedrag van de dieren. Door de kleine robotpinguïn een antenne mee te geven, hoopten de onderzoekers de pinguïns te benaderen zonder hen bloot te stellen aan stress.
Hoe beïnvloeden sociale contacten het microbioom?
We gingen er lang van uit dat het microbioom wordt gevormd tijdens de babytijd. Inmiddels blijkt echter dat je latere leven bepalend is.
Tijdens het onderzoek kregen 34 koningspinguïns een zendertje. Deze registreerde onder andere de hartslag van de dieren. De robotpinguïn benaderde de dieren, en de onderzoekers keken hoe zij op de nadering reageerde. De hartslag van de pinguïns bleek veel minder toe te nemen en was ook minder lang abnormaal dan wanneer een mens de dieren bezoekt. Af en toe vielen de pinguïns de indringer aan, maar ook dan waren ze minder gestrest dan gedurende een menselijk bezoek.
Pinguïns en zeehonden
Bij een andere pinguïnsoort, de keizerpinguïn, vertoonde de helft van de dieren helemaal geen reactie op het bezoek van de kleine robot. De robot mocht zelfs de jonge pinguïns van de groep bezoeken. Ook zeehonden lieten de robot zonder problemen naderen.
Lees ook: