Duitse wetenschappers hebben een robotaap gemaakt. De aap is speciaal ontwikkeld om over rotsachtige grond te lopen, wat hem een geschikte kandidaat maakt om bijvoorbeeld de maan te verkennen.

Het ontwerp van de robotaap Bron: DFKI/Universität Bremen
Het ontwerp van de robotaap
Bron: DFKI/Universität Bremen

Wetenschappers van het Duitse Onderzoekscentrum voor Kunstmatige Intelligentie en de universiteit van Bremen sloegen de handen ineen om de robot te ontwerpen. Met zijn armen en benen beweegt de robotaap een stuk behendiger over een rotsachtige ondergrond dan de wagentjes die momenteel de maan verkennen.

De robotaap, die iStruct Demonstrator heet, weegt 18 kilogram. In zijn standaard houding is hij 66 bij 43 bij 75 centimeter groot. Hij kan ook op zijn achterpoten staan, en hij kan zijn handen gebruiken om obstakels uit de weg te ruimen of monsters van de bodem te nemen. Ook kan de robot zelf opstaan als hij zijn balans verliest.

Heino Falcke fotografeerde als eerste een zwart gat: ‘Nog mooier dan ik al die tijd had verwacht’
LEES OOK

Heino Falcke fotografeerde als eerste een zwart gat: ‘Nog mooier dan ik al die tijd had verwacht’

Heino Falcke, hoogleraar radioastronomie, maakte in 2019 de eerste foto van een zwart gat. Op dit moment doet hij onderzoek n ...

De gewrichten van de aap bevatten sensoren die constant in de gaten houden hoe de ondergrond in elkaar steekt. Daardoor kan de robot direct reageren op veranderingen in het landschap, waaronder hellingen en obstakels.

Momenteel ‘oefent’ de robotaap in een kunstmatig maanlandschap. Maar het verkennen van de maan is niet het enige doel dat de wetenschappers voor ogen hebben. De aap zou ook op aarde goed van pas kunnen komen.

Op de onderstaande video is te zien hoe iStruct Demonstrator zijn balans zoekt op een helling. Klik hier om te zien hoe de aap loopt. Het onderzoeksteam hoopt dat de robotaap in augustus helemaal klaar is.