Wetenschappers van de Technische Universiteit Eindhoven hebben een robot gemaakt die in staat is extreem precieze operaties te doen. De robotchirurg kan vijf keer nauwkeuriger opereren dan een menselijke arts.

De robot is ontwikkeld door werktuigbouwkundige Raimondo Cau. Het voordeel van de robot is dat hij heel secuur en trillingvrij kan opereren. Daardoor is de robot geschikt voor reconstructieve chirurgie.

Bij deze operaties neemt een arts wat weefsel weg van een gezonde plek van het lichaam om op een andere plek de reconstructie te doen – bijvoorbeeld borstreconstructie. De arts moet bloedvaten en zenuwbanen aan het nieuwe weefsel hechten. Dat is een enorme precisieklus. Omdat maar weinig artsen hiertoe in staat zijn, bestaan er lange wachtlijsten voor deze operaties. En de behoefte aan deze operaties neemt toe. De robot kan daarbij uitkomst bieden

‘Fossiele samenwerking is nodig voor een snelle energietransitie’
LEES OOK

‘Fossiele samenwerking is nodig voor een snelle energietransitie’

Universiteiten moeten hun samenwerking met de fossiele industrie niet stopzetten, vindt scheikundige Marc Koper. Dat vertraagt de energietransitie.

Een chirurg stuurt de operatierobot met twee joysticks. Tegelijkertijd kan hij of zij de grootte van de beweging controleren met behulp van een voetpedaal. Als de handen van de chirurg trillen, zal het systeem deze trillingen wegfilteren.

Binnen een jaar zullen de eerste test op proefpersonen zijn uitgevoerd.