De komeet die wordt bezocht door ruimtesonde Rosetta, heeft vijf geschikte plekken voor een landing. Half november zal de landing plaatsvinden, laat de ruimtevaartorganisatie ESA weten.

De locaties van de vijf kandidaat-landingsplekken. Deze foto is gemaakt op 16 augustus, toen Rosetta zich nog op een afstand van zo’n 100 kilometer van de komeet bevond.  Bron: ESA/Rosetta/MPS
De locaties van de vijf kandidaat-landingsplekken. Deze foto is gemaakt op 16 augustus, toen Rosetta zich nog op een afstand van zo’n 100 kilometer van de komeet bevond.
Bron: ESA/Rosetta/MPS

In oktober zal het ESA-team kiezen op welk van de vijf plekken de touchdown zal plaatsvinden. De landing markeert het einde van de reis van ruimtesonde Rosetta. De sonde is dan bijna tien jaar onderweg geweest, en legde een afstand van 6,4 miljard kilometer af. Op 6 augustus kwam de sonde aan bij komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko (of kortweg 67P/C-G). Rosetta’s lander, Philae geheten, zal binnenkort naar het oppervlakte afdalen en daar onderzoek doen. Het is de eerste keer dat zo’n komeetonderzoek gebeurt.

Philae
De vijf landingsplekken zijn geschikt omdat ze niet te ruig zijn en omdat er wel genoeg zonlicht op het oppervlak valt, wat nodig is voor Philae’s zonnecollectoren. Daarentegen is de dosis zonlicht niet zó hoog dat de lander oververhit raakt.

Toeval speelde een grote rol  bij veel spectaculaire  kosmische ontdekkingen
LEES OOK

Toeval speelde een grote rol bij veel spectaculaire kosmische ontdekkingen

Het heelal zit vol verrassingen. We moeten toevallige ontdekkingen in de wetenschap omarmen, zegt astrofysicus Chris Lintott.

Philae zal onder andere onderzoeken uit welk materiaal de komeet bestaat. Daarvoor doet de verkenner een aantal boringen in de komeetbodem. ESA-wetenschappers hopen met de meetgegevens meer te weten te komen over het ontstaan van ons zonnestelsel.

De landing van Philae zal er ongeveer zo uit zien.

Lees ook: