Russische geologen doen een gouden vondst. Ze ontdekken dat cyanobacteriën nauw betrokken zijn bij de precipitatie van goud.

Cyanobacteriën (blauwgroene algen) zijn slimme minialchemisten: ze kunnen goud laten neerslaan. Russische onderzoekers hadden al langer het vermoeden dat bacteriën een rol spelen bij de goudafzetting uit geothermische bronnen, maar hadden dit experimenteel nog nooit bewezen.

Bij geoloog Roman Amosov en zijn collega’s van de Russische academie voor wetenschappen ging een lichtje branden toen zij algenrestanten in gouderts vonden. Om hun hypothese te testen, groeiden ze cyanobacteriën om de dag in een vloeistof met een hoge concentratie goudchloride en in een vloeistof zonder goudchloride. Zo bootsten ze de natuurlijke situatie van een geothermische bron na. Zo’n bron borrelt warm water, rijk aan chlorideachtige edelmetalen, op uit dieper gelegen aardlagen.

Chemicus Sijbren Otto wil in het lab leven maken uit dode chemische soep, en is al aardig op weg
LEES OOK

Chemicus Sijbren Otto wil in het lab leven maken uit dode chemische soep, en is al aardig op weg

Chemicus Sijbren Otto is met een mirakelstuk bezig: hij probeert in zijn Groningse lab leven te kweken uit een levenloze, chemische soep. Onlangs ontv ...

Daglicht

Na een groeiproces van een half jaar zag het Russische onderzoeksteam dat de bacteriën zowel op hun celoppervlak als in de cel goud neerslaan. Het goud was geoxideerd tot goudoxide. Het is nog een raadsel hoe de micro-organismen dat voor elkaar krijgen aangezien edelmetalen zeer moeilijk te oxideren zijn. Het precipitatieproces vindt alleen bij daglicht plaats. Waarschijnlijk werken biologische moleculen daarbij als minuscule katalysatoren.