Peoria, Illinois (VS) – Twee chemici hebben waterproof zonnebrandolie op de markt gebracht op basis van sojaolie.


Wat doe je met zeshonderd zwembaden aan overbodige sojaolie? Smeren maar! Chemici Joe Laszlo en Dave Compton, verbonden aan het National Center for Agicultural Utilization Research, ontwikkelden een zonnebrandolie gebaseerd op geheel natuurlijke ingrediënten.
De zonnebrandolie, Soyscreen genaamd, bestaat uit sojaolie met daarin de antioxidant ferulinezuur. Dit zuur komt voor in rijst en het vliesje rondom een haverkorrel (zemel) en beschermt tegen UV-licht. Esters van dit zuur zijn toegevoegd aan de olie, verhit en behandeld met het enzym lipase. Hierdoor is het ferulinezuur gekoppeld aan de oliedeeltjes, wat ervoor zorgt dat de zonnebrandolie beschermt tegen UV en waterproof is.
Bij vergelijking van Soyscreen met andere zonnebrandoliën bleek dat Soyscreen iets minder goed beschermde tegen UV-B-licht. UV-B-licht zorgt voor de korte-termijneffecten van zonlicht zoals de verbrande huid na een dagje aan het strand. Soyscreen scoorde echter wel goed in de bescherming tegen UV-A licht, dat huidkanker kan veroorzaken. In totaal gaf Soyscreen de beste bescherming van alle zonnebrandoliën.
Behalve op je huid kun je Soyscreen ook in je haar smeren: het product is ook bruikbaar als haarmasker. De twee wetenschappers verwachten dat het product goed zal verkopen, omdat het “natuurlijk en milieuvriendelijk”is.

Mariëtte Bliekendaal