De kennis van Drentse astronomen vormt een goed vertrekpunt voor telecommunicatie per satelliet. Eind 2003 moeten satellieten informatie voor digitale tv, radio en internetverkeer gaan leveren.


In het Drentse Dwingeloo werken radioastronomen aan toekomstige antennes voor grote radiotelescoopprojecten, zoals de Square Kilometer Array en het veelbelovende Low Frequency Array. Bij deze projecten moet informatie opgevangen door een groot aantal antennes centraal worden verwerkt. Vele kleine antennes gedragen zich daarbij als één hele grote. Onderzoek voor deze projecten leverde inzicht in de bouw van betere antennes voor andere doeleinden, waaronder de ontvangst van signalen voor digitale televisie en radio, alsmede breedbandinternet.
Samen met het bedrijf BySky in Ruinen, een systeemhuis en internetprovider, zal ASTRON begin 2003 proeven gaan nemen met nieuw ontwikkelde platte antennes. Eind 2003 moeten de eerste slimme antennes te koop zijn. Daarmee zal het motto van BySky, Fast Internet Anywhere, aanlokkelijker worden. De samenwerking heeft, zo blijkt uit marktonderzoek, goede mogelijkheden op de Europese en wellicht ook wereldwijde markt.

Erick Vermeulen