Baby’s kruipen eerst een paar maanden voordat ze zelfstandig kunnen staan en lopen. Dit zou zomaar ook voor sommige dinosauriërs kunnen gelden. Een analyse van fossielen laat zien dat er dino’s waren die als jong op vier poten liepen, en naarmate ze ouder werden op twee poten gingen lopen.

Vandaag de dag zijn mensen waarschijnlijk de enige dieren die tijdens hun leven de overstap maken van voortbewegen met vier naar twee ledematen, zegt Andrew Cuff van de Royal Veterinary College in Hertfordshire, Verenigd Koninkrijk. ‘Het is erg bijzonder om een ander dier te vinden dat dit ook doet, zeker als het om een compleet andere, uitgestorven soort gaat.’

De mug gedijt bij het steeds zoutere water
LEES OOK

De mug gedijt bij het steeds zoutere water

Verzilting vormt een probleem voor veel dieren en planten die in zoet water leven. De huismug kan echter wel tegen het stijgende zoutgehalte.

Mussaurus patagonicus leefde ongeveer 200 miljoen jaar geleden in het huidige Argentinië. Een volwassen M. patagonicus had een lange nek en staart, en kon ruim een ton wegen. Een nieuw uitgekomen M. patagonicus daarentegen was zo groot als een pasgeboren kuiken en woog slechts 60 gram.

Om te zien of de verandering in lichaamshouding samenging met een verandering in grootte, gebruikten Cuff en zijn collega’s fossielen van M. patagonicus om 3D-modellen te maken van de dinosauriër tijdens drie verschillende levensfasen: als jong die net uit een ei is gekomen, als jong van een jaar oud en als volwassen dier.

Zwaartepunt

Het zwaartepunt van een dier bepaalt voornamelijk of een dier op twee poten kan lopen. Het punt moet dan boven de achterste poten zitten, in plaats van verder naar voren.

Het team ontdekte dat het zwaartepunt van een net uit het ei gekropen M. patagonicus zich in het midden van zijn rug bevond, voor de achterste poten. Dat betekent dat het kuiken op alle vier  poten moest staan om in balans te blijven.

Deze dino heeft misschien eerst op vier poten gelopen. Bron: Alamy Stock Photo

Met het ouder en groter worden van de M. patagonicus verplaatste het zwaartepunt zich naar achteren, waarbij zijn staart een grotere rol ging spelen. Een volwassen M. patagonicus had een zwaartepunt dat erg dicht bij de heupen boven zijn poten lag, waardoor het waarschijnlijk op twee poten kon lopen.

Een verandering in lichaamshouding door groei is erg zeldzaam zegt Cuff. Een eerdere studie toont aan dat er een andere eerder voorkomende prosauropod, Massospondylus, een vergelijkbare overgang doormaakte. Of dit vaker voorkwam bij dinosauriërs is vooralsnog onduidelijk.