Naast de 12.000 al geplande satellieten wil ruimtevaartbedrijf SpaceX nog eens 30.000 kleine satellieten lanceren. Dat blijkt uit documenten die het bedrijf naar telecommunicatie-autoriteiten heeft gestuurd. Het voorgestelde aantal is ongeveer drie keer zoveel als het totale aantal satellieten dat tot nog toe door de mens in een baan om de aarde is gebracht.
SpaceX diende de documenten twee weken geleden in bij de internationale telecommunicatie-unie, een VN-organisatie die de lancering van satellieten coördineert. Uit de papieren blijkt dat de ruimtevaartfirma van Elon Musk van plan is om twintig keer 1500 satellieten te lanceren. De plannen moeten worden goedgekeurd door verschillende instanties, dus het kan enkele jaren duren voordat de satellieten daadwerkelijk de lucht in gaan.
SpaceX heeft al toestemming om zo’n 12.000 satellieten in een lage baan om de aarde te brengen. Van deze satellieten zijn er reeds zestig gelanceerd. Met de satellieten wil het bedrijf een draadloze internetdienst realiseren, Starlink genaamd.
Groen, groot, gedurfd
Wetenschappers hebben plannen voor ambitieuze riskante projecten in de strijd tegen klimaatverandering. Hebben die enige kans van slagen?
Vraag en aanbod
Het bedrijf zegt dat de nieuwe satellieten nodig zijn om aan de toekomstige vraag naar internet te voldoen. Daarnaast kunnen ze volgens SpaceX gebruikt worden voor aardobservatie. Ze zullen zich namelijk op de juiste hoogte bevinden (tussen de 330 en 580 kilometer boven de planeet) om in hoge resolutie foto’s en video’s te maken van het aardoppervlak.
We hoeven ons volgens SpaceX geen zorgen te maken dat de satellieten bijdragen aan de groeiende hoeveelheid ruimtepuin. De atmosfeer is in de satellietbanen dik genoeg om kapotte apparaten naar beneden te laten vallen. Ze zullen dan in de atmosfeer verbranden. Bovendien kleurt SpaceX de satellieten zwart, om hun impact op astronomische waarnemingen te verminderen. Daar staat tegenover dat het aantal satellieten ongekend groot is.
Botsingen
‘Met zoveel satellieten moet er heel goed gekeken worden naar risico’s op botsingen, afval en neerstortgevaar’, zegt Hugh Lewis van de universiteit van Southampton in het Verenigd Koninkrijk. ‘SpaceX zal veel geleerd hebben van hun eerste generatie van zestig Starlink-satellieten. Maar hoe meer satellieten er zich in een bepaald volume van de ruimte bevinden, hoe dichter alles bij elkaar komt.’
SpaceX verklaarde aan de Engelstalige New Scientist dat de vraag naar snel, betrouwbaar internet snel stijgt. Ook zegt het bedrijf stappen te ondernemen ‘om op een verantwoorde manier de netwerkcapaciteit en datadichtheid van Starlink te vergroten, om aan de voorziene groei in de behoeften van gebruikers te voorzien.’