Door een kleine patch te plakken op een groot voorwerp zoals een vliegtuig, kun je het verstoppen voor kunstmatig intelligente systemen die getraind zijn om ze te spotten in dronebeelden.
Deze technologie kan helpen om militair materieel te verbergen voor drone-inspecties, zeggen datawetenschappers Ajaya Adhikari en Richard den Hollander van TNO.
Zij en hun collega’s zetten een kunstmatig intelligent algoritme in om een dronesurveillancesysteem genaamd de YOLO-objectendetector in de war te maken. Dit systeem moet militaire objecten vinden in vanuit de lucht gemaakte beelden.
Groen, groot, gedurfd
Wetenschappers hebben plannen voor ambitieuze riskante projecten in de strijd tegen klimaatverandering. Hebben die enige kans van slagen?
De onderzoekers legden verschillende patronen met verschillende formaten over luchtfoto’s. Ze ontdekten dat een patroon dat een beetje doet denken aan kleurrijke tie-dye-prints voorkwam dat de objectendetector gevechtsvliegtuigen kon spotten in deze beelden.
Continue strijd
De meest effectieve sticker was tien keer zo klein als het vliegtuig zelf. Het werkte het best als die boven op het vliegtuig werd geplaatst in plaats van ernaast. De patch van dit formaat bracht de accuratesse van de YOLO-detector terug van 94 naar 38 procent.
Een patch als deze op een echt voorwerp plakken kan het verbergen voor surveillance, stellen de onderzoekers. ‘We denken dat deze technologie ook toe te passen is in andere beveiligingssectoren waar tegenstanders erop uit zijn objecten in beelden te verstoppen’, zeggen Adhikari en Den Hollander. Vergelijkbare technologie die vorig jaar werd ontwikkeld, verborg gezichten voor beveiligingscamera’s.
De wetenschappers onderzoeken ook hoe je je tegen zulke patches zou kunnen beschermen. ‘De detectie van voorwerpen op de grond en het gebruik van camouflage om dat te voorkomen, zijn in een continue strijd verwikkeld’, zegt het tweetal.