Diemen (NL) – Steeds meer en steeds jongere kinderen in Nederland krijgen suikerziekte. Dit blijkt uit een langlopend onderzoek naar diabetes bij kinderen dat binnenkort verschijnt in de European Journal of Pediatrics.


Na astma is type 1 diabetes – een variant van suikerziekte die zich al op jonge leeftijd openbaart – met epilepsie de meest voorkomende chronische ziekte bij kinderen en tieners. Het aantal jonge kinderen dat suikerziekte krijgt neemt toe, vooral bij kinderen jonger dan vijf jaar.
Bij kinderen met deze ziekte maakt de alvleesklier te weinig insuline aan. Insuline zorgt voor de opname van bloedsuikers (glucose) in de lichaamscellen. Patiënten moeten hun hele leven elke dag insuline inspuiten, waardoor de ziekte een groot effect op het dagelijks leven van de patiënt en zijn omgeving heeft.
Al sinds 1993 verzamelen alle kinderartsen in Nederland de gegevens van nieuwe patiënten tot vijftien jaar met type 1 diabetes. Een werkgroep van verschillende kinderziekenhuizen, de Vrije Universiteit en TNO Preventie en Gezondheid heeft deze gegevens gebundeld. Uit deze gegevens blijkt dat de gemiddelde leeftijd waarop diabetes bij kinderen wordt ontdekt in tien jaar tijd gezakt is van 9.2 tot 7.6 jaar. Verder is het aantal patiënten in de afgelopen twintig jaar met meer dan de helft gestegen.
Suikerziekte komt bij kinderen van Nederlandse komaf vaker voor dan bij kinderen van Turkse en Surinaamse afkomst. Marokkaanse en Somalische kinderen hebben nog meer kans op de ziekte. Onderzoek naar de reden voor dit verschil kan volgens de onderzoekers leiden tot maatregelen om de ziekte op zo jonge leeftijd te voorkomen.

Sonja Jacobs