Onderzoekers hebben tampons en maandverband zodanig aangepast dat ze van kleur veranderen bij bepaalde vaginale infecties. Het huidige ontwerp kleurt echter roze, wat misschien niet erg nuttig is.

Biotechnoloog Naresh Mani en zijn team aan het Manipal Institute of Technology in India hebben katoenvezels gemaakt die een gist genaamd Candida albicans kunnen opsporen. Deze gist kan een vaginale candida-infectie veroorzaken.

Mogelijk dragen de speciale tampons en maandverband eraan bij om deze aandoeningen snel te diagnosticeren in lage-inkomenslanden, waar de toegang tot gezondheidszorg beperkt is.

Op eigen houtje fitnessen oorzaak van veel blessures
LEES OOK

Op eigen houtje fitnessen oorzaak van veel blessures

Een op de vijf Nederlanders doet aan fitness. Dat leidt tot een miljoen blessures per jaar. Bewegingswetenschapper Lisa Noteboom onderzocht hoe die ku ...

Geel, groen of blauw

In deze studie drenkten de onderzoekers de katoenvezels in een aminozuur dat wordt afgebroken als C. albicans aanwezig is, door een enzym dat de gist afscheidt. Ze plaatsten de vezels in tampons en maandverband en brachten een nagebootste vaginale afscheiding aan op basis van bloedserum, zuren, ureum en C. albicans. In beide gevallen werden de vezels rozig, wat duidt op een infectie.

Het team heeft de vezels alleen maar in het lab getest en nog niet bij mensen. Mani geeft toe dat menstruatiebloed de kleurverandering kan vertroebelen. Het team hoopt een alternatief aminozuur te vinden dat reageert op C. albicans en een beter zichtbare kleur produceert.

Genderongelijkheid

Het eindproduct moet met ongeveer 20 cent per tampon of maandverband vrij goedkoop zijn, meent Mani. Maar José Santos, lid van de zendingsorganisatie Casa Fiz do Mundo en bezig met de bestrijding van menstruatiearmoede in Sao Tomé en Principe, een land voor de westkust van Afrika, zegt dat dit nog steeds onbetaalbaar zou zijn.

‘Elk item dat de genderongelijkheid kan wegwerken is nuttig, maar de kosten kunnen een probleem zijn’, zegt hij, erop wijzend dat het wettelijk minimumloon in Sao Tomé en Principe het equivalent van 45 euro per jaar is. ‘Maandverband en tampons zijn daar überhaupt al onbereikbaar voor vrouwen. Dit soort producten is welkom, maar het moet wel economisch haalbaar zijn voor de gemeenschappen.’

LEESTIP: De Britse journalist Rose George brengt de wereld van ons bloed in kaart. Verkrijgbaar als e-book in onze webshop