In de toekomst zullen televisiekijkers niet alleen beeld en geluid, maar ook geur kunnen waarnemen, als het aan hoogleraar Sungho Jin ligt.

In San Diego hebben onderzoekers van de Californische universiteit onder leiding van Jin uitgewerkt hoe ze on demand een geur kunnen produceren. In Angewandte Chemie publiceerden ze de werking van het concept. Aanleiding voor het onderzoek was een verzoek van het onderzoeksinstituut van de Zuid-Koreaanse televisiemaker Samsung.

De geurmodule moet een handzaam apparaat zijn dat op de achterzijde van een televisie past. Een matrixsysteem, met honderd bij honderd contacten, bevat 10.000 afzonderlijke geuren. De geurende stoffen en oplossingen bevinden zich in kleine compartimenten vervaardigd uit siliconenrubber. Verwarming van een compartiment zorgt voor de opbouw van druk, waarna via een ventiel een geur in de ruimte vrijkomt.

Onderzoekers doen nog steeds allerlei wonderlijke ontdekkingen over ijs
LEES OOK

Onderzoekers doen nog steeds allerlei wonderlijke ontdekkingen over ijs

Vroeger zagen mensen ijs als iets wonderlijks, terwijl je het nu zelfs hartje zomer gewoon uit de vriezer haalt. Max Leonard vindt dat we dit bevroren ...

Bij een test van het systeem gebruikte Jin twee parfums, namelijk Live van Jennifer Lopez en Passion van Elizabeth Taylor. Lin ziet een toekomstige televisie of zelfs mobiele telefoon al uitgerust met een geurmodule. Er zal nog een systeem nodig zijn waarin beeldcontent codes voor geuren bevat. Dan nog is er de vraag wat er gebeurt als tv-producers of reclamebureaus de afgifte van bepaalde geuren eisen. Lin ziet dat vooral als een logistieke uitdaging, vooralsnog wil hij eerst een betrouwbaar prototype ontwikkelen.

Erick Vermeulen