Met een verklaring maken meer dan vijfduizend vooraanstaande wetenschappers duidelijk dat HIV de veroorzaker van aids is.


De Zuid-Afrikaanse president Thabo Mbeki zorgde nog al voor opschudding toen halverwege april zijn brief openbaar aan Bill Clinton openbaar werd. Hij beweerde dat het human immunodeficiency virus (HIV) niet de oorzaak is van aids.

De brief van Mbeki kwam ook aan bij de secretaris generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan en de leiders van Duitsland, Frankrijk en Groot Britannië. Mbeki’s mededeling zorgde voor beroering onder wetenschappers, doctoren en vele anderen. Mensen die aidspatiënten behandelen en verzorgen of op een anderen manier aan aids werken, vrezen dat als de oorzaak van aids ontkent wordt, dit onnodig levens gaat kosten. Immers bloedscreening, condoomgebuik en methoden om moeder naar kind transmissie van het virus te voorkomen, zullen dan niet meer uitgevoerd worden.

De Durban Declaration, die vandaag is gepubliceerd in het vakblad Nature, is getekend door ruim vijfduizend mensen, waaronder Nobelprijswinnaars, directeuren van vooraanstaande onderzoeksinstituten, wetenschappelijke academies en medische instellingen. Daartoe behoren de USA National Academy of Sciences, het Max Planck Institut, het Pasteur instituut in Parijs, de Royal Society in Londen, the AIDS Society of India en het nationale instituut van virologie in Zuid-Afrika. Daarnaast hebben nog duizenden individuele wetenschappers en doktoren de verklaring ondertekend.
Niet alleen moet deze verklaring voor eens en voor altijd duidelijk maken dat HIV de ziekte aids veroorzaakt. De tekst maakt ook duidelijk hoe schrikbarend de brede verspreiding van deze ziekte in met name Derde-Wereldlanden is. Duidelijk tijd voor nieuwe acties.

Ingrid van Vilsteren en Erick Vermeulen