Bewaar jij je tomaten in de koelkast? Zonde! Volgens onderzoekers van de Wageningen University and Research Centre verliezen tomaten hun smaak bij lage temperaturen.

Een handvol tomaten.
Slechts dertig procent van de mensen bewaart hun tomaten buiten de koelkast

Tomaten in de koelkast verliezen al binnen drie tot vijf uur hun aromastoffen, zo concludeerden de onderzoekers. De vruchten laten opwarmen voordat je ze eet, helpt maar een beetje. Een deel van de aroma’s keert niet meer terug.

Nepmond

De wetenschappers testten hoeveel aromastoffen de tomaten afgeven wanneer iemand op ze kauwt. Dat deden ze door een kunstmatige mond te bouwen, die het kauwproces nabootst. Sensoren hielden nauwkeurig bij hoeveel aromastoffen bij het kauwen vrijkwamen. De onderzoekers testten tomaten die gekoeld waren (4 tot 8°C), die bij kamertemperatuur bewaard waren (16°C en 22°C), en die uit de koeling weer opwarmden. Het oordeel: ze zijn het lekkerst als je ze bij kamertemperatuur bewaart.

Dossier: het krioelende leven in ons lichaam
LEES OOK

Dossier: het krioelende leven in ons lichaam

Onze darmmicroben en hun invloed op lichaam en geest staan volop in de belangstelling. Wat is de laatste wetenschappelijke stand van zaken?

Dertig procent

Slechts dertig procent van de mensen bewaart hun tomaten buiten de koelkast, zegt onderzoeksleider Ernst Woltering in een persverklaring. ‘Er is op dit punt dus nog heel wat kwaliteitswinst te behalen.’ Des te meer omdat tomaten de populairste (vrucht)groenten ter wereld zijn.

Lees ook: