Brussel (B) – Bij de nieuwste serie Europese botsproeven met personenauto's verwierf de nieuwe Toyota Avensis de hoogste score ooit.


Sinds 1997 test de organisatie EuroNCAP diverse malen per jaar nieuwe automodellen op hun botsveiligheid. Bij de nieuwste reeks bekendgemaakte resultaten heeft de Toyota Avensis de hoogste score ooit behaald, namelijk 34 van de 36 punten. Dat leverde het model vijf sterren op. Voor voetgangersbescherming – een aandachtspunt bij de testen van de laatste jaren – scoort de wagen beduidend minder: één ster.
Bij de jongste testen behaalde ook een MPV, zo'n breed inzetbare grote-familiewagen, een score van vijf sterren. Dat was de Peugeot 807. Aangezien die van dezelfde productielijn komt als de technisch gelijke MVP's Citroën C8, de Fiat Ulysse en de Lancia Phedra, lijken ook die automobielen zeer veilig. Tenminste, voor de inzittenden. Voor bescherming van voetgangers krijgt ook de Peugeot 807 slechts één ster.
De crashdummy's weerstonden de botsingen in de Avensis zeer goed.

De EuroNCAP is een organisatie die wordt gesteund door een vijftal Europese overheden en vele consumentenorganisaties, waaronder het Nederlandse ministerie van verkeer en waterstaat en de Consumentenbond. Het oogmerk van de organisatie is dat met hun testresultaten consumenten bewust op de veiligheid van auto's voor hen en voor medeweggebruikers letten. Uiteraard moeten deze testen een stimulans vormen voor de fabrikanten om bij de doorgaans modieuze ontwerpen veiligheid niet uit het oog te verliezen.

EuroNCAP ontwikkelde vanaf het begin eigen testen, die afwijken van de testen met crashdummy's zoals de industrie jarenlang uitvoerden. Sinds 1 januari van dit jaar heeft EuroNCAP de test voor een zijwaartse botsing aangepast, met een nieuwe vervormbare barrière en een verbeterde dummy om het effect van een botsing van opzij te testen. Dankzij aanpassingen in deze dummy kunnen de technici nog beter het effect van een botsing op ribben, ruggenwervels en heupbeenderen van een inzittende meten.

Erick Vermeulen