Zal dit het enthousiasme voor DNA-stambomen aanwakkeren of temperen? Een Californische seriemoordenaar is mogelijk geïdentificeerd doordat zijn verre familieleden genetische monsters aan een genealogische website hadden afgestaan.

De meeste mensen zouden waarschijnlijk graag helpen een seriemoordenaar op te sporen. Een zorgelijk idee is echter dat dit ook het begin kan zijn van een beleid waarbij de politie commerciële geneticawebsites gebruikt om andere, minder ernstige misdaden te onderzoeken.

Op dit moment zeggen grote DNA-afkomstbedrijven, zoals 23AndMe, dat ze medewerking aan politieonderzoek in het algemeen weigeren. Alleen in het geval van een gerechtelijk bevel kunnen ze niet anders.

Hoe is pesten op school te stoppen? ‘Pesters als groep aanspreken helpt niet’
LEES OOK

Hoe is pesten op school te stoppen? ‘Pesters als groep aanspreken helpt niet’

Op school wordt je fiets omgegooid, je boterhammen worden afgepakt, je gymkleren onder de kraan gehouden. Als dat herhaaldeli ...

Veel mensen kiezen echter ervoor hun zoektocht naar verre takken van hun familiestamboom te verbreden door hun ruwe DNA-data te uploaden in de gratis website GEDmatch. Volgens The Mercury News gebruikten rechercheurs in Californië GEDmatch om de man te identificeren die ze ervan verdenken de zogeheten Golden State Killer te zijn.

Genetische profielen

Toen de politie de zaak van de Golden State Killer in 2016 heropende, zagen de schetsen van de verdachte er zo uit. Beeld: Federal Bureau of Investigation

Deze seriemoordenaar wordt verdacht van het begaan van meer dan 50 verkrachtingen en 12 moorden in Californië in de jaren 70 en 80 van de vorige eeuw. Een paar weken geleden arresteerden rechercheurs Joseph James DeAngelo, een 72 jaar oude voormalig politieman. De politie legt DeAngelo acht moorden ten laste.

Door monsters van een plaats van delict van destijds te vergelijken met genetische profielen van individuelen uit de GEDmatch-database spoorden de rechercheurs DeAngelo op.

DeAngelo’s arrestatiefoto. Beeld: Sacramento Sheriff

De rechercheurs geven geen details prijs over hoe ze dit precies deden. Mogelijk vonden ze eerst een gedeeltelijke match in de database en gebruikten ze daarna openbare documenten om gerelateerde individuen te identificeren.

DNA-match

Volgens The Sacramento Bee vergrootte het politieteam zijn verdenkingen door het feit dat DeAngelo de enige was in de juiste leeftijdsklasse. Daarnaast had DeAngelo in een aantal van de plaatsen gewoond waar de Golden State Killer had toegeslagen. Voordat ze DeAngelo arresteerden, namen de rechercheurs een nieuw DNA-monster van iets dat DeAngelo had weggegooid. Zo konden ze de DNA-match bevestigen.

Forensische wetenschap
LEESTIP ‘Forensische wetenschap’ van Jim Fraser legt uit wat forensische wetenschap is en hoe het wordt toegepast in misdaadonderzoek.            € 9,95 Bestel in onze webshop

Onlangs plaatste de GEDmatch-website een statement waarin het stelt dat mensen die zich zorgen maken over non-genealogisch gebruik van DNA, hun DNA niet op de database moeten uploaden. Ook raadt de website die mensen aan om DNA dat al geüpload is weer te verwijderen.