De ultieme nieuwslezer die mannelijke en vrouwelijke kijkers bindt, zo noemt Ananova Limited haar frontwoman Ananova. Met spraaktechnologie ontwikkeld door Lernout & Hauspie presenteert de groenogige digitale schoonheid het nieuws.


“Hello World! Here's the news – and this time it's personal.” Met deze woorden begon Ananova's eerste optreden op internet, op 19 april. Ze is de eerste virtuele nieuwslezer. De technologie die de stem van Ananova verzorgt, is gekoppeld aan een programma dat de mimiek verzorgt. Regelmatig knipperen de oogleden. Soms speelt er een glimlach over het gelaat.

Ananova begon als een supersnel computersysteem dat continu nieuws, informatie en transacties bijhoudt. Een jaar geleden grapte iemand, dat je al die informatie een gezicht en een stem kunt geven. Dat is nu gebeurd. Ananova brengt nieuws, informatie en sport naar met name het Britse publiek.
De ontwerpers van Ananova analyseerden allereerst een groot aantal portretten van echte mensen, op zoek naar de kenmerken die thuishoren bij de ideale nieuwslezer. Daarna verwerkten ze de informatie in driedimensionale draadtekeningen. Animatiespecialisten vertaalden allerlei bewegingen in veranderingen van de 3D-tekeningen. Voor de kledij kozen de ontwerpers voor een gemakkelijk animeerbare outfit. Tenslotte volgden kenmerken zoals de kleur van haar en ogen.
De gebruikte spraaktechnologie is RealSpeak, een programma van Lernout & Hauspie dat tekst in spraak omzet. Met dit programma kun je in principe ook je tekstdocument of een internetpagina door je computer laten voorlezen. De menselijk klinkende computerspraak is gekoppeld aan de animatie van de digitale nieuwslezers.
Ananova moet ook herkenbaar blijven als ze via de Wireless Application Protocol op zogenaamde WAP-gsm'etjes nieuwsberichten verzorgt. Ananova Limited voorziet een enorme populariteit voor de digitale nieuwslezer. Muismatten en posters liggen al klaar. Wellicht dat Ananova de populariteit van digitale babe Lara Croft kan bedreigen. De eerste Ananova-lookalike-wedstrijden zijn al aangekondigd.

Erick Vermeulen