Britse wetenschappers hebben een milieuvriendelijk vloeibaar zout gemaakt, dat een oplosmiddel is voor chemische reacties.
Voeg bij kamertemperatuur de vaste stoffen ureum en cholinechloride bij elkaar en je krijgt een vloeibaar mengsel. Chemici van de universiteit van Leicester ontdekten dat dit mengsel een milieuvriendelijk oplosmiddel is voor chemische reacties. Het mengsel is een alternatief voor vluchtige organische oplosmiddelen, zoals tolueen en diëthylether.

Het vloeibare zoutmengsel (ionenvloeistof) is volledig biologisch afbreekbaar. Bovendien is er minder van het mengsel nodig, omdat veel stoffen zeer goed in de ionenvloeistof oplossen. Dit leidt tot minder afval en kleinere reactoren.

Een mengsel van twee stoffen dat een lager smeltpunt heeft dan de twee stoffen afzonderlijk, noemen we een eutectisch mengsel. In het verleden hadden wetenschappers ook al eutectische mengsels gemaakt, door grote ammoniumzouten met milieuonvriendelijke metaalzouten te mengen. Dit mengsel was echter erg instabiel omdat het reageerde met zuurstof en water in de lucht. Tot nu toe lukte het nooit om zo’n mengsel te maken zonder metaalionen.

De geschiedenis van de  wiskunde is diverser dan je denkt
LEES OOK

De geschiedenis van de wiskunde is diverser dan je denkt

Wiskunde is niet alleen afkomstig van de oude Grieken. Veel van onze kennis komt van elders, waaronder het oude China, India en het Arabisch Schiereil ...

Bij het mengsel dat de Britse wetenschappers hebben gemaakt, zorgen waterstofbruggen voor een verlaging van het smeltpunt.

Mariëtte Bliekendaal