Uit een groot onderzoek onder vrouwen in het Verenigd Koninkrijk blijkt dat vegetariërs een groter risico lopen op een gebroken heup dan vrouwen die vlees eten.

Het risico op een gebroken heup is een derde hoger voor vrouwelijke vegetariërs dan voor vrouwen die welke hoeveelheid van vlees dan ook eten, zo blijkt uit een groot Brits onderzoek. Het verhoogde risico kan het gevolg zijn van het feit dat vleesloze diëten over het algemeen minder eiwitten bevatten, die helpen bij de opbouw van spiermassa. Ook kunnen tekorten aan vitaminen en mineralen die de botten versterken, zoals calcium en vitamine B12, een rol spelen.

Vrouwen hebben sowieso meer kans hun heup te breken dan mannen, vooral naarmate ze ouder worden. De reden hiervoor is dat na de menopauze het gehalte van het geslachtshormoon oestrogeen daalt, waardoor de botten zwakker worden.

Simon van Gaal: ‘Te veel stress voor een topprestatie is niet goed, te weinig opwinding ook niet’
LEES OOK

Simon van Gaal: ‘Te veel stress voor een topprestatie is niet goed, te weinig opwinding ook niet’

Wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam hebben in kaart gebracht wat de optimale stand van het brein is om zo goed m ...

Gebroken heupen zijn een belangrijke doodsoorzaak bij oudere mensen, omdat het herstel ervan lastig is. Zo kan een heupbreuk leiden tot langdurige immobiliteit en gezondheidsproblemen. ‘Het effect op de gezondheid is behoorlijk groot’, zegt voedingsepidemioloog James Webster van de Universiteit van Leeds in het Verenigd Koninkrijk.

Langdurig onderzoek

Eerdere onderzoeken toonden aan dat vegetariërs en veganisten zwakkere botten hebben. Het team van Webster maakte gebruik van een groot, lopend onderzoek waarin de gezondheid en levensstijl van meer dan 26.000 vrouwen in het Verenigd Koninkrijk al zo’n twintig jaar wordt gevolgd. De vrouwelijke vrijwilligers waren tussen de 35 en 69 jaar oud toen ze zich registreerden. Voor zover de onderzoekers weten, was geen van hen transgender.

In totaal brak ongeveer 3 procent van de deelneemsters in deze twintig jaar hun heup. Bij vegetariërs was het risico daarop 33 procent hoger dan bij mensen die minstens vijf keer per week vlees aten.

Er was geen risicoverschil voor mensen die vaak vlees aten, en mensen die kleine hoeveelheden vlees of alleen vis aten. Veganisten waren niet in de studie opgenomen.

Dieetmythe?

Uit ander onderzoek is gebleken dat vegetariër zijn op meerdere vlakken de gezondheid ten goede komt. Zo is er bijvoorbeeld vastgesteld dat een vega-dieet een lager risico op hart- en vaatziekten betekent. Al deze studies, ook deze Britse, zijn echter observationeel. Dat betekent dat de onderzoeken niet bewijzen dat het vegetarische dieet direct leidt tot de geobserveerde gezondheidsresultaten. Ze stellen alleen vast dat er een correlatie is.

Zulke onderzoeken kunnen vleesvrije diëten gunstiger doen lijken dan ze in werkelijkheid zijn, omdat vegetariërs doorgaans op andere vlakken ook een gezondere levensstijl hebben. Zo roken en drinken zij minder. Het betrouwbaarste medische bewijs komt van gerandomiseerde onderzoeken, maar die zijn moeilijk uit te voeren voor een ingrijpende dieetkeuze zoals het wel of niet eten van vlees.

Voedingssupplementen

Webster zegt dat de recente inzichten mensen er niet toe moeten aansporen om hun vegetarisme op te geven. Eiwitten zijn ook uit zuivelproducten en peulvruchten te halen. Indien nodig kunnen vegetariërs ook vitaminesupplementen nemen of met calcium verrijkte zuivelproducten consumeren.

Jen Elford, onderzoeksleider van de Vegetarian Society zegt: ‘Het is belangrijk om dit onderwerp in het juiste perspectief te zien. De gezondheidsresultaten van vegetariërs zijn over het algemeen erg goed. Het risico op breuken is over het algemeen gecorreleerd met een verlaagde inname van calcium en vitamine D. Dit onderzoek benadrukt dus hoe belangrijk het is om voldoende van deze voedingsstoffen binnen te krijgen.’